Pregled bibliografske jedinice broj: 345815
Određivanje osmofilnih kvasaca u šećeru, medu i voćnom sirupu
Određivanje osmofilnih kvasaca u šećeru, medu i voćnom sirupu, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 345815 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje osmofilnih kvasaca u šećeru, medu i voćnom sirupu
(Determination of osmophilic yeast in sugar, honey and in fruit syrup)
Autori
Hrgetić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.10
Godina
2007
Stranica
66
Mentor
Delaš, Frane
Ključne riječi
med; osmofilni kvasci; sirup; šećer; šećerna repa
(honey; osmophilic yeasts; sugar; sugar beet; syrup)
Sažetak
Najveći dio šećera proizvodi se iz šećerne trske (oko 75%), šećerne repe (oko 30%). Šećerna repa je biljka vretenastog korijena u čijim se stanicama nalazi pohranjen šećer. Pored šećera u sastav korijena ulaze i mnogobrojne druge tvari i spojevi, čija količina i omjeri kao i udio šećera ovise o mnoštvu vanjskih čimbenika tijekom proizvodnje i rasta repe.Brojni mikroorganizmi, koji se mogu naći na njihovoj površini, potječu iz zemljišta i vode, a pripadaju saprofitnim, epifitnim ili parazitnim mikrobnim populacijama. Med je proizvod što ga pčele stvaraju od slatkih biljnih sokova nektara i medne rose (medljika)dodajući mu vlastite specifične tvari.On je pčeljinoj zajednici potreban za ishranu kao osnovni energetski izvor. Sirupi su viskozni proizvodi dobiveni tehnološkim postupkom iz citrus-baza, voćnih baza, biljnih ekstrakata, vode i dopuštenih umjetnih sladiva i aditiva. U radu su istraživani uzorci meda, voćnih sirupa, šećera i međuprodukata tehnološkog procesa proizvodnje šećera te je u njima odtređivana nazočnost osmofilnih kvasaca.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Frane Delaš
(mentor)