Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 345815

Određivanje osmofilnih kvasaca u šećeru, medu i voćnom sirupu


Hrgetić, Ivana
Određivanje osmofilnih kvasaca u šećeru, medu i voćnom sirupu, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 345815 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje osmofilnih kvasaca u šećeru, medu i voćnom sirupu
(Determination of osmophilic yeast in sugar, honey and in fruit syrup)

Autori
Hrgetić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.10

Godina
2007

Stranica
66

Mentor
Delaš, Frane

Ključne riječi
med; osmofilni kvasci; sirup; šećer; šećerna repa
(honey; osmophilic yeasts; sugar; sugar beet; syrup)

Sažetak
Najveći dio šećera proizvodi se iz šećerne trske (oko 75%), šećerne repe (oko 30%). Šećerna repa je biljka vretenastog korijena u čijim se stanicama nalazi pohranjen šećer. Pored šećera u sastav korijena ulaze i mnogobrojne druge tvari i spojevi, čija količina i omjeri kao i udio šećera ovise o mnoštvu vanjskih čimbenika tijekom proizvodnje i rasta repe.Brojni mikroorganizmi, koji se mogu naći na njihovoj površini, potječu iz zemljišta i vode, a pripadaju saprofitnim, epifitnim ili parazitnim mikrobnim populacijama. Med je proizvod što ga pčele stvaraju od slatkih biljnih sokova nektara i medne rose (medljika)dodajući mu vlastite specifične tvari.On je pčeljinoj zajednici potreban za ishranu kao osnovni energetski izvor. Sirupi su viskozni proizvodi dobiveni tehnološkim postupkom iz citrus-baza, voćnih baza, biljnih ekstrakata, vode i dopuštenih umjetnih sladiva i aditiva. U radu su istraživani uzorci meda, voćnih sirupa, šećera i međuprodukata tehnološkog procesa proizvodnje šećera te je u njima odtređivana nazočnost osmofilnih kvasaca.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Frane Delaš (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Hrgetić, Ivana
Određivanje osmofilnih kvasaca u šećeru, medu i voćnom sirupu, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Hrgetić, I. (2007) 'Određivanje osmofilnih kvasaca u šećeru, medu i voćnom sirupu', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Hrgeti\'{c}, Ivana}, year = {2007}, pages = {66}, keywords = {med, osmofilni kvasci, sirup, \v{s}e\'{c}er, \v{s}e\'{c}erna repa}, title = {Odre\djivanje osmofilnih kvasaca u \v{s}e\'{c}eru, medu i vo\'{c}nom sirupu}, keyword = {med, osmofilni kvasci, sirup, \v{s}e\'{c}er, \v{s}e\'{c}erna repa}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Hrgeti\'{c}, Ivana}, year = {2007}, pages = {66}, keywords = {honey, osmophilic yeasts, sugar, sugar beet, syrup}, title = {Determination of osmophilic yeast in sugar, honey and in fruit syrup}, keyword = {honey, osmophilic yeasts, sugar, sugar beet, syrup}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font