Pregled bibliografske jedinice broj: 345795
Određivanje ukupnih aflatoksina ELISA metodom u orašastim plodovima i suhom voću
Određivanje ukupnih aflatoksina ELISA metodom u orašastim plodovima i suhom voću, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb
CROSBI ID: 345795 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje ukupnih aflatoksina ELISA metodom u orašastim plodovima i suhom voću
(Determining total aflatoxins in nutty products and dried fruits by way of ELISA methodology)
Autori
Hafner, Silvija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki
Mjesto
Zagreb
Datum
07.12
Godina
2007
Stranica
70
Mentor
Delaš, Frane
Ključne riječi
ELISA metoda; orašasti plodovi; suho voće; ukupni aflatoksini
(dried fruits; ELISA method; nutty products; total aflatoxins)
Sažetak
Aflatoksini (AF) su sekundarni metaboliti plijesni iz rodova Aspergillus, Penicillium i Fusarium.Pronađeni su u hrani biljnog i životinjskog podrijetla, naročito u orasima, uljaricama, kikirikiju i kukuruzu.Za ovo istraživanje korišteno je 5 različitih uzoraka kikirikija, 4 uzorka pistacija, 5 uzoraka oraha, 5 uzoraka lješnjaka, 4 uzorka badema, 5 uzoraka grožđica, 5 uzoraka smokava i 3 uzorka marelice, koji predstavljaju prehrambene proizvode dostupne na Hrvatkom tržištu.Analiza je provedena u Krašu, prehrambena industrija d.d., Zagreb, ELISA metodom na Stat Fax Microstrip Readeru.U svim uzorcima grožđica, marelica, smokava, badema i kikirikija koncentracija AF je iznosila 0 μ g x kg-1, dok se u uzorcima pistacija kretala od 0-14, 0 μ g x kg-1, u orasima od 0-1, 9 μ g x kg-1 a u lješnjacima od 0-1, 1 μ g x kg-1.Istraživani uzorak pistacija nepoznatog podrijetla najviše je bio kontaminiran s AF.Pravilnik o toksinima Republike Hrvatske dozvoljava nejveću dopuštenu koncentraciju ukupnih AF 4, 0 μ g x kg-1 u kikirikiju, lješnjaku i sušenom voću.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Frane Delaš
(mentor)