Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 345795

Određivanje ukupnih aflatoksina ELISA metodom u orašastim plodovima i suhom voću


Hafner, Silvija
Određivanje ukupnih aflatoksina ELISA metodom u orašastim plodovima i suhom voću, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb


CROSBI ID: 345795 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje ukupnih aflatoksina ELISA metodom u orašastim plodovima i suhom voću
(Determining total aflatoxins in nutty products and dried fruits by way of ELISA methodology)

Autori
Hafner, Silvija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki

Mjesto
Zagreb

Datum
07.12

Godina
2007

Stranica
70

Mentor
Delaš, Frane

Ključne riječi
ELISA metoda; orašasti plodovi; suho voće; ukupni aflatoksini
(dried fruits; ELISA method; nutty products; total aflatoxins)

Sažetak
Aflatoksini (AF) su sekundarni metaboliti plijesni iz rodova Aspergillus, Penicillium i Fusarium.Pronađeni su u hrani biljnog i životinjskog podrijetla, naročito u orasima, uljaricama, kikirikiju i kukuruzu.Za ovo istraživanje korišteno je 5 različitih uzoraka kikirikija, 4 uzorka pistacija, 5 uzoraka oraha, 5 uzoraka lješnjaka, 4 uzorka badema, 5 uzoraka grožđica, 5 uzoraka smokava i 3 uzorka marelice, koji predstavljaju prehrambene proizvode dostupne na Hrvatkom tržištu.Analiza je provedena u Krašu, prehrambena industrija d.d., Zagreb, ELISA metodom na Stat Fax Microstrip Readeru.U svim uzorcima grožđica, marelica, smokava, badema i kikirikija koncentracija AF je iznosila 0 μ g x kg-1, dok se u uzorcima pistacija kretala od 0-14, 0 μ g x kg-1, u orasima od 0-1, 9 μ g x kg-1 a u lješnjacima od 0-1, 1 μ g x kg-1.Istraživani uzorak pistacija nepoznatog podrijetla najviše je bio kontaminiran s AF.Pravilnik o toksinima Republike Hrvatske dozvoljava nejveću dopuštenu koncentraciju ukupnih AF 4, 0 μ g x kg-1 u kikirikiju, lješnjaku i sušenom voću.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Frane Delaš (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Hafner, Silvija
Određivanje ukupnih aflatoksina ELISA metodom u orašastim plodovima i suhom voću, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb
Hafner, S. (2007) 'Određivanje ukupnih aflatoksina ELISA metodom u orašastim plodovima i suhom voću', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Hafner, Silvija}, year = {2007}, pages = {70}, keywords = {ELISA metoda, ora\v{s}asti plodovi, suho vo\'{c}e, ukupni aflatoksini}, title = {Odre\djivanje ukupnih aflatoksina ELISA metodom u ora\v{s}astim plodovima i suhom vo\'{c}u}, keyword = {ELISA metoda, ora\v{s}asti plodovi, suho vo\'{c}e, ukupni aflatoksini}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Hafner, Silvija}, year = {2007}, pages = {70}, keywords = {dried fruits, ELISA method, nutty products, total aflatoxins}, title = {Determining total aflatoxins in nutty products and dried fruits by way of ELISA methodology}, keyword = {dried fruits, ELISA method, nutty products, total aflatoxins}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font