Pregled bibliografske jedinice broj: 345782
Mikrobiološko istraživanje gotovih jela i briseva na čistoću u dječjim vrtićima i osnovnim školama Virovitičko-podravske županije
Mikrobiološko istraživanje gotovih jela i briseva na čistoću u dječjim vrtićima i osnovnim školama Virovitičko-podravske županije, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb
CROSBI ID: 345782 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikrobiološko istraživanje gotovih jela i briseva na čistoću u dječjim vrtićima i osnovnim školama Virovitičko-podravske županije
(Microbiological analysis of food vand swabs in kindergardens and primary schools in Virovitičko-podravska district)
Autori
Polašek, Dina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki
Mjesto
Zagreb
Datum
08.04
Godina
2008
Stranica
77
Mentor
Delaš, Frane
Ključne riječi
analiza hrane; dječji vrtić; mikrobiološka čistoća; osnovna škola
(food analysis; kindergarden; microbiological cleanliness; primary school)
Sažetak
Značaj mikrobiološke analize namirnica vrlo je velik jer se njenom pravilnom provedbom mogu kontrolirati ili spriječiti pojave masovnih epidemija izazvanih mikroorganizmima koji se prenose putem hrane.Na području Virovitičko-podravske županije nalazi se osam dječjih vrtića i sedamnaest osnovnih škola, a navedene brojke same po sebi ukazuju na potrebu provedbe redovite mikrobiološke kontrole.Od ukupno 385 briseva za određivanje mikrobiološke čistoće obuhvaćenih ovim istraživanjem, 96, 9% bilo je u skladu s Pravilnikom o normativima mikrobiološke čistoće.Između četiri skupine briseva najveći broj nezadovoljavajućih zabilježen je u uzorcima briseva uzetih sa radne odjeće i ruku zaposlenika, te radnih površina.Od sedamnaest uzoraka hrane svega su dva uzorka bila izvan graničnih vrijednosti propisanih Pravilnikom o mikrobiološkim standardima za namirnice.Rezultati ovog istraživanja upućuju na to da je potrebno provoditi pojačane higijensko-epidemiološke mjere.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Frane Delaš
(mentor)