Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 345734

Istraživanje prisutnosti kvasaca iz roda Brettanomyces/Dekkera u vinima Hrvatske


Raič, Đuro
Istraživanje prisutnosti kvasaca iz roda Brettanomyces/Dekkera u vinima Hrvatske, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 345734 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Istraživanje prisutnosti kvasaca iz roda Brettanomyces/Dekkera u vinima Hrvatske
(Presence of yeasts Brettanomyces/Dekkera in wines of Croatia)

Autori
Raič, Đuro

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.07

Godina
2007

Stranica
50

Mentor
Delaš, Frane

Neposredni voditelj
Gracin, Leo

Ključne riječi
Brettanomyces; 4-etilfenol; izolacija; kvasac; metabolizam
(Brettanomyces; 4-ethylphenol; isolation; metabolism; yeast)

Sažetak
U ovom radu su provedena istraživanja u 28 uzoraka crnih vina iz raznih regija Hrvatske u svrhu dokazivanja prisutnosti kvasaca roda Brettanomyces/Dekkera.Izolacija iz vina je provedena na selektivnim podlogama za ove kvasce.Nadalje, proveden je niz istraživanja u svrhu određivanja metaboličkih sposobnosti izoliranih kvasaca, da bi se potvrdila prisutnost kvasaca iz roda Brettanomyces.Posebice je dan naglasak na istraživanje proizvodnje 4-etilfenola iz p-kumarinske kiseline, kao spoja koji negativno utječe na senzorsku kakvoću vina.Praćenje promjena koncentracije ova dva spoja prilikom submerznog uzgoja kvasaca provedeno je metodama tekućinske kromatografije visoke dijelotvornosti (HPLC) i plinske kromatografije(GC-SPME).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Leo Gracin (mentor)

Avatar Url Frane Delaš (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Raič, Đuro
Istraživanje prisutnosti kvasaca iz roda Brettanomyces/Dekkera u vinima Hrvatske, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Raič, Đ. (2007) 'Istraživanje prisutnosti kvasaca iz roda Brettanomyces/Dekkera u vinima Hrvatske', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Rai\v{c}, \DJuro}, year = {2007}, pages = {50}, keywords = {Brettanomyces, 4-etilfenol, izolacija, kvasac, metabolizam}, title = {Istra\v{z}ivanje prisutnosti kvasaca iz roda Brettanomyces/Dekkera u vinima Hrvatske}, keyword = {Brettanomyces, 4-etilfenol, izolacija, kvasac, metabolizam}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Rai\v{c}, \DJuro}, year = {2007}, pages = {50}, keywords = {Brettanomyces, 4-ethylphenol, isolation, metabolism, yeast}, title = {Presence of yeasts Brettanomyces/Dekkera in wines of Croatia}, keyword = {Brettanomyces, 4-ethylphenol, isolation, metabolism, yeast}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font