Pregled bibliografske jedinice broj: 345734
Istraživanje prisutnosti kvasaca iz roda Brettanomyces/Dekkera u vinima Hrvatske
Istraživanje prisutnosti kvasaca iz roda Brettanomyces/Dekkera u vinima Hrvatske, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 345734 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Istraživanje prisutnosti kvasaca iz roda Brettanomyces/Dekkera u vinima Hrvatske
(Presence of yeasts Brettanomyces/Dekkera in wines of Croatia)
Autori
Raič, Đuro
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.07
Godina
2007
Stranica
50
Mentor
Delaš, Frane
Neposredni voditelj
Gracin, Leo
Ključne riječi
Brettanomyces; 4-etilfenol; izolacija; kvasac; metabolizam
(Brettanomyces; 4-ethylphenol; isolation; metabolism; yeast)
Sažetak
U ovom radu su provedena istraživanja u 28 uzoraka crnih vina iz raznih regija Hrvatske u svrhu dokazivanja prisutnosti kvasaca roda Brettanomyces/Dekkera.Izolacija iz vina je provedena na selektivnim podlogama za ove kvasce.Nadalje, proveden je niz istraživanja u svrhu određivanja metaboličkih sposobnosti izoliranih kvasaca, da bi se potvrdila prisutnost kvasaca iz roda Brettanomyces.Posebice je dan naglasak na istraživanje proizvodnje 4-etilfenola iz p-kumarinske kiseline, kao spoja koji negativno utječe na senzorsku kakvoću vina.Praćenje promjena koncentracije ova dva spoja prilikom submerznog uzgoja kvasaca provedeno je metodama tekućinske kromatografije visoke dijelotvornosti (HPLC) i plinske kromatografije(GC-SPME).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb