Pregled bibliografske jedinice broj: 345698
Analiza mikrobiote svježeg pilećeg mesa uskladištenog pri temperaturi hlađenja
Analiza mikrobiote svježeg pilećeg mesa uskladištenog pri temperaturi hlađenja, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb
CROSBI ID: 345698 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza mikrobiote svježeg pilećeg mesa uskladištenog pri temperaturi hlađenja
(Analysis of microbiota during refrigerated storage of chiken meat)
Autori
Cenić, Snježana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki
Mjesto
Zagreb
Datum
21.12
Godina
2007
Stranica
87
Mentor
Delaš, Frane
Ključne riječi
kvarenje; mikrobiota; piletina; Pseudomonas; tempetratura hlađenja
(chicken; microbiota; Pseudomonas; refrigeratiopn temperaturre; spoilage)
Sažetak
Istraživanje je provedeno na uzorcima pilećih zabataka uskladištenih pri temperaturi hlađenja.U radu je istraživan sastav mikrobiote na različitim dijelovima pilećeg zabatka te postojanje markera kvarenja za različite faze uskladištenja.Sastav mikrobne populacije promatran je kroz mikrobiološku kvalifikaciju putem broja bakterija, kvasaca i plijesni.U svrhu nalaženja markera kvarenja , u različitim fazama uskladištenja izolirane su reprezentativne kolonije bakterija i kvasaca te su iste podvrgnute postupcima identifikacije. Rezultati istraživanja pokazali su da je s obzirom na mikrobiološku kvalifikaciju, homogenat piletine pokvarljiviji od pilećeg zabatka bez kože te da su glavni uzročnici kvarenja bakterije. Sastav mikrobiote se tijekom uskladištenja mijenja pa su tako u ranoj fazi uskladištenja Aeromonas i Pseudomonas vrste podijednako prisutne u mikrobioti dok u kasnijoj fazi Pseudomonas postaje dominantni agens kvarenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Frane Delaš
(mentor)