Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 345698

Analiza mikrobiote svježeg pilećeg mesa uskladištenog pri temperaturi hlađenja


Cenić, Snježana
Analiza mikrobiote svježeg pilećeg mesa uskladištenog pri temperaturi hlađenja, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb


CROSBI ID: 345698 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Analiza mikrobiote svježeg pilećeg mesa uskladištenog pri temperaturi hlađenja
(Analysis of microbiota during refrigerated storage of chiken meat)

Autori
Cenić, Snježana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki

Mjesto
Zagreb

Datum
21.12

Godina
2007

Stranica
87

Mentor
Delaš, Frane

Ključne riječi
kvarenje; mikrobiota; piletina; Pseudomonas; tempetratura hlađenja
(chicken; microbiota; Pseudomonas; refrigeratiopn temperaturre; spoilage)

Sažetak
Istraživanje je provedeno na uzorcima pilećih zabataka uskladištenih pri temperaturi hlađenja.U radu je istraživan sastav mikrobiote na različitim dijelovima pilećeg zabatka te postojanje markera kvarenja za različite faze uskladištenja.Sastav mikrobne populacije promatran je kroz mikrobiološku kvalifikaciju putem broja bakterija, kvasaca i plijesni.U svrhu nalaženja markera kvarenja , u različitim fazama uskladištenja izolirane su reprezentativne kolonije bakterija i kvasaca te su iste podvrgnute postupcima identifikacije. Rezultati istraživanja pokazali su da je s obzirom na mikrobiološku kvalifikaciju, homogenat piletine pokvarljiviji od pilećeg zabatka bez kože te da su glavni uzročnici kvarenja bakterije. Sastav mikrobiote se tijekom uskladištenja mijenja pa su tako u ranoj fazi uskladištenja Aeromonas i Pseudomonas vrste podijednako prisutne u mikrobioti dok u kasnijoj fazi Pseudomonas postaje dominantni agens kvarenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Frane Delaš (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Cenić, Snježana
Analiza mikrobiote svježeg pilećeg mesa uskladištenog pri temperaturi hlađenja, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb
Cenić, S. (2007) 'Analiza mikrobiote svježeg pilećeg mesa uskladištenog pri temperaturi hlađenja', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ceni\'{c}, Snje\v{z}ana}, year = {2007}, pages = {87}, keywords = {kvarenje, mikrobiota, piletina, Pseudomonas, tempetratura hla\djenja}, title = {Analiza mikrobiote svje\v{z}eg pile\'{c}eg mesa uskladi\v{s}tenog pri temperaturi hla\djenja}, keyword = {kvarenje, mikrobiota, piletina, Pseudomonas, tempetratura hla\djenja}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ceni\'{c}, Snje\v{z}ana}, year = {2007}, pages = {87}, keywords = {chicken, microbiota, Pseudomonas, refrigeratiopn temperaturre, spoilage}, title = {Analysis of microbiota during refrigerated storage of chiken meat}, keyword = {chicken, microbiota, Pseudomonas, refrigeratiopn temperaturre, spoilage}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font