Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 345685

Određivanje enterotoksina bakterije Staphylococcus aureus u odabranim rizičnim namirnicama


Kolarević, Tomislav
Određivanje enterotoksina bakterije Staphylococcus aureus u odabranim rizičnim namirnicama, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb


CROSBI ID: 345685 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje enterotoksina bakterije Staphylococcus aureus u odabranim rizičnim namirnicama
(Detecting enterotoxins of bacteria Staphylococcus aureus in food samples of risk)

Autori
Kolarević, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki

Mjesto
Zagreb

Datum
05.10

Godina
2007

Stranica
56

Mentor
Delaš, Frane

Ključne riječi
enterotoksini Staphylococcus aureus; kolači; mesni proizvodi; mikrobiološka ispravnost; sirovo mlijeko
(cakes; food safety; meat and meat products; raw milk; staphylococcal enterotoxins)

Sažetak
Značajan broj bolesti povezanih s hranom uzrokovan je unošenjem enterotoksina Staphylococcus aureus.Svrha ovog rada bila je istražiti postojanje enterotoksina bakterije Staphylococcus aureus u rizičnim namirnicama(sirovo mlijeko , kolači, meso i mesni proizvodi).U 17 od 68 uzoraka(25%) istraživanih namirnica sa sigurnošću je dokazana prisutnost bakterije Staphylococcus aureus.U 2 od 68 uzoraka (2, 941%) istraživanih namirnica dokazana je prisutnost enterotoksina.U sirovom mlijeku pronađen je enterotoksin tipa C dok je u mljevenoj svinjetini pronađen enterotoksin tipa D.na osnovi provedenih istraživanja i dobivenih rezultata , a sukladno praksi EU, nužno je uvođenje HACCP sustava te također provedba testiranja na enterotoksine u rizičnim namirnicama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Frane Delaš (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kolarević, Tomislav
Određivanje enterotoksina bakterije Staphylococcus aureus u odabranim rizičnim namirnicama, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb
Kolarević, T. (2007) 'Određivanje enterotoksina bakterije Staphylococcus aureus u odabranim rizičnim namirnicama', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kolarevi\'{c}, Tomislav}, year = {2007}, pages = {56}, keywords = {enterotoksini Staphylococcus aureus, kola\v{c}i, mesni proizvodi, mikrobiolo\v{s}ka ispravnost, sirovo mlijeko}, title = {Odre\djivanje enterotoksina bakterije Staphylococcus aureus u odabranim rizi\v{c}nim namirnicama}, keyword = {enterotoksini Staphylococcus aureus, kola\v{c}i, mesni proizvodi, mikrobiolo\v{s}ka ispravnost, sirovo mlijeko}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kolarevi\'{c}, Tomislav}, year = {2007}, pages = {56}, keywords = {cakes, food safety, meat and meat products, raw milk, staphylococcal enterotoxins}, title = {Detecting enterotoxins of bacteria Staphylococcus aureus in food samples of risk}, keyword = {cakes, food safety, meat and meat products, raw milk, staphylococcal enterotoxins}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font