Pregled bibliografske jedinice broj: 345685
Određivanje enterotoksina bakterije Staphylococcus aureus u odabranim rizičnim namirnicama
Određivanje enterotoksina bakterije Staphylococcus aureus u odabranim rizičnim namirnicama, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb
CROSBI ID: 345685 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje enterotoksina bakterije Staphylococcus aureus u odabranim rizičnim namirnicama
(Detecting enterotoxins of bacteria Staphylococcus aureus in food samples of risk)
Autori
Kolarević, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki
Mjesto
Zagreb
Datum
05.10
Godina
2007
Stranica
56
Mentor
Delaš, Frane
Ključne riječi
enterotoksini Staphylococcus aureus; kolači; mesni proizvodi; mikrobiološka ispravnost; sirovo mlijeko
(cakes; food safety; meat and meat products; raw milk; staphylococcal enterotoxins)
Sažetak
Značajan broj bolesti povezanih s hranom uzrokovan je unošenjem enterotoksina Staphylococcus aureus.Svrha ovog rada bila je istražiti postojanje enterotoksina bakterije Staphylococcus aureus u rizičnim namirnicama(sirovo mlijeko , kolači, meso i mesni proizvodi).U 17 od 68 uzoraka(25%) istraživanih namirnica sa sigurnošću je dokazana prisutnost bakterije Staphylococcus aureus.U 2 od 68 uzoraka (2, 941%) istraživanih namirnica dokazana je prisutnost enterotoksina.U sirovom mlijeku pronađen je enterotoksin tipa C dok je u mljevenoj svinjetini pronađen enterotoksin tipa D.na osnovi provedenih istraživanja i dobivenih rezultata , a sukladno praksi EU, nužno je uvođenje HACCP sustava te također provedba testiranja na enterotoksine u rizičnim namirnicama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Frane Delaš
(mentor)