Pregled bibliografske jedinice broj: 345671
Istraživanje bakterije Enterobacter sakazakii u mlijeku i dehidriranim pripravcioma dječje hrane
Istraživanje bakterije Enterobacter sakazakii u mlijeku i dehidriranim pripravcioma dječje hrane, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb
CROSBI ID: 345671 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Istraživanje bakterije Enterobacter sakazakii u mlijeku i dehidriranim pripravcioma dječje hrane
(Research of bacteria Enterobacter sakazakii in the milk and dehydrated samples of infant food)
Autori
Zorić, Nataša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki
Mjesto
Zagreb
Datum
21.12
Godina
2007
Stranica
30
Mentor
Delaš, Frane
Ključne riječi
alfa-D-glukozidaza; Enterobacter sakazakii; klasična mikrobiološka metoda; mlijeko; uvjetni patogen
(alpha-D-glucosidase; classic microbiology method; Enterobacter sakazakii; milk; opportunistic pathogen)
Sažetak
Enterobacter sakazakii je uvjetno patogeni organizam koji je izoliran iz različite hrane, no do sada je jedino dehidrirana dječja hrana dovedena u vezu s Enterobacter sakazakii infekcijom.U ovom radu korištena je klasična mikrobiološka metoda za utvrđivanje kontaminacije sirovog mlijeka, dehidriranog mlijeka i dehidrirane diječje hrane bakterijom Enterobacter sakazakii.Primjenom ChromoCult® ; ; Enterobacter sakazakii agara, koji se temelji na α -D-glukozidaznoj aktivnosti bakterije Enterobacter sakazakii, utvđena je prisutnost ove bakterije u uzorku obranog mlijeka na temelju poraslih tirkiznih kolonija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Frane Delaš
(mentor)