Pregled bibliografske jedinice broj: 345636
Određivanje okratoksina A u suhom voću ELISA metodom
Određivanje okratoksina A u suhom voću ELISA metodom, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb
CROSBI ID: 345636 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje okratoksina A u suhom voću ELISA metodom
(Determining ochratoxin A in dried fruits by way of the ELISA methodology)
Autori
Tretinjak, Nina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki
Mjesto
Zagreb
Datum
07.11
Godina
2007
Stranica
46
Mentor
Delaš, Frane
Ključne riječi
ELISA metoda; grožđice; okratoksin A; suho voće
(dried fruits; ELISA method; ochratoxin A; raisins)
Sažetak
Okratoksin A (OTA) je sekundarni metabolit plijesni iz rodova Aspergillus i Penicillium.Pronađen je u hrani biljnog i životinjskog podrijetla, a naročito u žitaricama, vinu, pivu i suhom voću.Za ovo istraživanje korištena su 3 različita uzorka smokava, 2 uzorka marelica i 6 uzorka grožđica koje predstavljaju prehrambene proizvode dostupne na hrvatskom tržištu.Analiza je provedena u Krašu, prehrambena industrija d.d., zagreb, ELISA metodom na Stat Fax Microstrip Readeru. U svim uzorcima marelica i smokava, koncentracija OTA je iznosila 0µ ; ; g x kg-1 dok u svih 6 uzoraka grožđica, koncentracijaOTA kretala se od 0, 4-6, 4 µ ; ; g x kg-1.Daljnja israživanja uzoraka grožđica termostatiranih pri temperaturi od +25 º ; ; C, pokazala su da su istraživani uzorci grožđica porijeklom iz Irana najviše kontaminirani s OTA.U navedeninm grožđicama koncentracija OTA iznosila je 10.6 µ ; ; g x kg-1 te se time pokazalo da taj uzorak sadrži veću koncentraciju OTA nego što to dozvoljava Pravilnik o toksinima Republike Hrvatske. Najveća dopuštena količina OTA u suhom voću iznosi 10 µ ; ; g x kg-1.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Frane Delaš
(mentor)