Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 345636

Određivanje okratoksina A u suhom voću ELISA metodom


Tretinjak, Nina
Određivanje okratoksina A u suhom voću ELISA metodom, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb


CROSBI ID: 345636 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje okratoksina A u suhom voću ELISA metodom
(Determining ochratoxin A in dried fruits by way of the ELISA methodology)

Autori
Tretinjak, Nina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki

Mjesto
Zagreb

Datum
07.11

Godina
2007

Stranica
46

Mentor
Delaš, Frane

Ključne riječi
ELISA metoda; grožđice; okratoksin A; suho voće
(dried fruits; ELISA method; ochratoxin A; raisins)

Sažetak
Okratoksin A (OTA) je sekundarni metabolit plijesni iz rodova Aspergillus i Penicillium.Pronađen je u hrani biljnog i životinjskog podrijetla, a naročito u žitaricama, vinu, pivu i suhom voću.Za ovo istraživanje korištena su 3 različita uzorka smokava, 2 uzorka marelica i 6 uzorka grožđica koje predstavljaju prehrambene proizvode dostupne na hrvatskom tržištu.Analiza je provedena u Krašu, prehrambena industrija d.d., zagreb, ELISA metodom na Stat Fax Microstrip Readeru. U svim uzorcima marelica i smokava, koncentracija OTA je iznosila 0&micro ; ; g x kg-1 dok u svih 6 uzoraka grožđica, koncentracijaOTA kretala se od 0, 4-6, 4 &micro ; ; g x kg-1.Daljnja israživanja uzoraka grožđica termostatiranih pri temperaturi od +25 &ordm ; ; C, pokazala su da su istraživani uzorci grožđica porijeklom iz Irana najviše kontaminirani s OTA.U navedeninm grožđicama koncentracija OTA iznosila je 10.6 &micro ; ; g x kg-1 te se time pokazalo da taj uzorak sadrži veću koncentraciju OTA nego što to dozvoljava Pravilnik o toksinima Republike Hrvatske. Najveća dopuštena količina OTA u suhom voću iznosi 10 &micro ; ; g x kg-1.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Frane Delaš (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tretinjak, Nina
Određivanje okratoksina A u suhom voću ELISA metodom, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb
Tretinjak, N. (2007) 'Određivanje okratoksina A u suhom voću ELISA metodom', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Tretinjak, Nina}, year = {2007}, pages = {46}, keywords = {ELISA metoda, gro\v{z}\djice, okratoksin A, suho vo\'{c}e}, title = {Odre\djivanje okratoksina A u suhom vo\'{c}u ELISA metodom}, keyword = {ELISA metoda, gro\v{z}\djice, okratoksin A, suho vo\'{c}e}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Tretinjak, Nina}, year = {2007}, pages = {46}, keywords = {dried fruits, ELISA method, ochratoxin A, raisins}, title = {Determining ochratoxin A in dried fruits by way of the ELISA methodology}, keyword = {dried fruits, ELISA method, ochratoxin A, raisins}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font