Pregled bibliografske jedinice broj: 345587
Prednosti metode lančane reakcije polimerazom za dokazivanje Salmonella vrsta u namirnicama
Prednosti metode lančane reakcije polimerazom za dokazivanje Salmonella vrsta u namirnicama, 2007., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb
CROSBI ID: 345587 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prednosti metode lančane reakcije polimerazom za dokazivanje Salmonella vrsta u namirnicama
(Advantages polymerase chain reaction method to detection Salmonella spp. in food)
Autori
Knežević-Jonjić, Neda
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki
Mjesto
Zagreb
Datum
20.02
Godina
2007
Stranica
78
Mentor
Duraković, Senadin
Ključne riječi
hrana; invA-gen; lančana reakcija polimerazom; metode uzgoja; neuobičajeni sojevi; Salmonella spp.
(atypical strains; cultivation methods; food; invA-gene; polymerase chain reaction; Salmonella spp.)
Sažetak
Svrha je ovog magistarskog rada usporedba nove metode lančane reakcije polimerazom s tradicionalnom metodom uzgoja i izolacije Salmonella spp. u namirnicama. Nova metoda uključuje prednamnožavanje u puferiranoj peptonskoj vodi, namnožavanje u Rappaport-Vassiliadis tekućoj podlozi, lizu bakterijske stanice, izolaciju dezoksiribonukleinske kiseline i lančanu reakciju polimerazom upotrebom početnica SIN-1 i SIN-2.Otkrivanjem invA-gena potvđujemo prisutnost salmonela, jer je invA-gen jedan od gena kojeg posijeduju sve salmonele.Umnoženi ciljni ulomak iznosi 378 pb.Elektroforezom u 1, 5% agaroznom gelu i bojanjem s etidijevim bromidom pod ultravioletnim svijetlom postaje vidljiv. Dobiveni rezultati pokazuju da je metoda lančane reakcije polimerazom brza, visoko osjetljiva i naročito prikladna za dokazivanje neuobičajenih sojeva Salmonella vrsta u namirnicama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb