Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 345587

Prednosti metode lančane reakcije polimerazom za dokazivanje Salmonella vrsta u namirnicama


Knežević-Jonjić, Neda
Prednosti metode lančane reakcije polimerazom za dokazivanje Salmonella vrsta u namirnicama, 2007., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb


CROSBI ID: 345587 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prednosti metode lančane reakcije polimerazom za dokazivanje Salmonella vrsta u namirnicama
(Advantages polymerase chain reaction method to detection Salmonella spp. in food)

Autori
Knežević-Jonjić, Neda

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki

Mjesto
Zagreb

Datum
20.02

Godina
2007

Stranica
78

Mentor
Duraković, Senadin

Ključne riječi
hrana; invA-gen; lančana reakcija polimerazom; metode uzgoja; neuobičajeni sojevi; Salmonella spp.
(atypical strains; cultivation methods; food; invA-gene; polymerase chain reaction; Salmonella spp.)

Sažetak
Svrha je ovog magistarskog rada usporedba nove metode lančane reakcije polimerazom s tradicionalnom metodom uzgoja i izolacije Salmonella spp. u namirnicama. Nova metoda uključuje prednamnožavanje u puferiranoj peptonskoj vodi, namnožavanje u Rappaport-Vassiliadis tekućoj podlozi, lizu bakterijske stanice, izolaciju dezoksiribonukleinske kiseline i lančanu reakciju polimerazom upotrebom početnica SIN-1 i SIN-2.Otkrivanjem invA-gena potvđujemo prisutnost salmonela, jer je invA-gen jedan od gena kojeg posijeduju sve salmonele.Umnoženi ciljni ulomak iznosi 378 pb.Elektroforezom u 1, 5% agaroznom gelu i bojanjem s etidijevim bromidom pod ultravioletnim svijetlom postaje vidljiv. Dobiveni rezultati pokazuju da je metoda lančane reakcije polimerazom brza, visoko osjetljiva i naročito prikladna za dokazivanje neuobičajenih sojeva Salmonella vrsta u namirnicama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Knežević-Jonjić, Neda
Prednosti metode lančane reakcije polimerazom za dokazivanje Salmonella vrsta u namirnicama, 2007., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb
Knežević-Jonjić, N. (2007) 'Prednosti metode lančane reakcije polimerazom za dokazivanje Salmonella vrsta u namirnicama', magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kne\v{z}evi\'{c}-Jonji\'{c}, Neda}, year = {2007}, pages = {78}, keywords = {hrana, invA-gen, lan\v{c}ana reakcija polimerazom, metode uzgoja, neuobi\v{c}ajeni sojevi, Salmonella spp.}, title = {Prednosti metode lan\v{c}ane reakcije polimerazom za dokazivanje Salmonella vrsta u namirnicama}, keyword = {hrana, invA-gen, lan\v{c}ana reakcija polimerazom, metode uzgoja, neuobi\v{c}ajeni sojevi, Salmonella spp.}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kne\v{z}evi\'{c}-Jonji\'{c}, Neda}, year = {2007}, pages = {78}, keywords = {atypical strains, cultivation methods, food, invA-gene, polymerase chain reaction, Salmonella spp.}, title = {Advantages polymerase chain reaction method to detection Salmonella spp. in food}, keyword = {atypical strains, cultivation methods, food, invA-gene, polymerase chain reaction, Salmonella spp.}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font