Pregled bibliografske jedinice broj: 345564
Utjecaj istraživanih kemijskih spojeva na rast odabranih mikroorganizama
Utjecaj istraživanih kemijskih spojeva na rast odabranih mikroorganizama, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb
CROSBI ID: 345564 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj istraživanih kemijskih spojeva na rast odabranih mikroorganizama
(The effect of researched chemical compounds on microbial growth of chosen species of microorganisms)
Autori
Martinko, Sunčica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki
Mjesto
Zagreb
Datum
12.10
Godina
2007
Stranica
46
Mentor
Duraković, Senadin
Ključne riječi
antimikrobmno djelovanje; bakterije; dehidrooctena kiselina; difuzijska metoda; kumarin; kvasci; plijesni
(antimicrobial activity; bacteria; coumarin; dehydroacetic acid; diffusion technique; moulds; yeasts)
Sažetak
Dehidracetna kiselina (DHA) i njeni derivati su važni spojevi koji se najčešće koriste kao konzervansi i antimikrobni agensi.DHA ima široku upotrebu u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji te u organskim sintezama.Kumarini su skupina organskih spojeva koja se prirodno pojavljuje u mnogim vrastama biljaka.Osim kao aditivi, primjenu su našli i u sintezi lijekova. U ovom radu istraživana je antimikrobna aktivnost derivata dehidracetne kiseline i kumarina.Da bi se odredila osjetljivost bakterija, kvasaca i plijesni korištena je difuzijska tehnika, a istraživanja su provedena sa različitim koncentracijama istraživanih spojeva. Dokazano je da istraživani spojevi u određenim koncentracijama inhibiraju rast odabranih sojeva mikroorganizama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Senadin Duraković
(mentor)