Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 345564

Utjecaj istraživanih kemijskih spojeva na rast odabranih mikroorganizama


Martinko, Sunčica
Utjecaj istraživanih kemijskih spojeva na rast odabranih mikroorganizama, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb


CROSBI ID: 345564 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj istraživanih kemijskih spojeva na rast odabranih mikroorganizama
(The effect of researched chemical compounds on microbial growth of chosen species of microorganisms)

Autori
Martinko, Sunčica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki

Mjesto
Zagreb

Datum
12.10

Godina
2007

Stranica
46

Mentor
Duraković, Senadin

Ključne riječi
antimikrobmno djelovanje; bakterije; dehidrooctena kiselina; difuzijska metoda; kumarin; kvasci; plijesni
(antimicrobial activity; bacteria; coumarin; dehydroacetic acid; diffusion technique; moulds; yeasts)

Sažetak
Dehidracetna kiselina (DHA) i njeni derivati su važni spojevi koji se najčešće koriste kao konzervansi i antimikrobni agensi.DHA ima široku upotrebu u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji te u organskim sintezama.Kumarini su skupina organskih spojeva koja se prirodno pojavljuje u mnogim vrastama biljaka.Osim kao aditivi, primjenu su našli i u sintezi lijekova. U ovom radu istraživana je antimikrobna aktivnost derivata dehidracetne kiseline i kumarina.Da bi se odredila osjetljivost bakterija, kvasaca i plijesni korištena je difuzijska tehnika, a istraživanja su provedena sa različitim koncentracijama istraživanih spojeva. Dokazano je da istraživani spojevi u određenim koncentracijama inhibiraju rast odabranih sojeva mikroorganizama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Senadin Duraković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Martinko, Sunčica
Utjecaj istraživanih kemijskih spojeva na rast odabranih mikroorganizama, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb
Martinko, S. (2007) 'Utjecaj istraživanih kemijskih spojeva na rast odabranih mikroorganizama', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Martinko, Sun\v{c}ica}, year = {2007}, pages = {46}, keywords = {antimikrobmno djelovanje, bakterije, dehidrooctena kiselina, difuzijska metoda, kumarin, kvasci, plijesni}, title = {Utjecaj istra\v{z}ivanih kemijskih spojeva na rast odabranih mikroorganizama}, keyword = {antimikrobmno djelovanje, bakterije, dehidrooctena kiselina, difuzijska metoda, kumarin, kvasci, plijesni}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Martinko, Sun\v{c}ica}, year = {2007}, pages = {46}, keywords = {antimicrobial activity, bacteria, coumarin, dehydroacetic acid, diffusion technique, moulds, yeasts}, title = {The effect of researched chemical compounds on microbial growth of chosen species of microorganisms}, keyword = {antimicrobial activity, bacteria, coumarin, dehydroacetic acid, diffusion technique, moulds, yeasts}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font