Pregled bibliografske jedinice broj: 345197
Poboljšanje modela za predviđanje kristalizacije proteina
Poboljšanje modela za predviđanje kristalizacije proteina // Knjiga sažetaka 5. znanstvenog sastanka Hrvatskog fizikalnog društva / Dulčić, A. (ur.).
Zagreb: Fizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 2007. str. 106-106 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 345197 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Poboljšanje modela za predviđanje kristalizacije proteina
(Improvement of models for predicting the protein crystallization ability)
Autori
Lučić, Bono ; Batista, Jadranko ; Juretić, Davor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka 5. znanstvenog sastanka Hrvatskog fizikalnog društva
/ Dulčić, A. - Zagreb : Fizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 2007, 106-106
ISBN
978-953-7178-10-9
Skup
5. znanstveni sastanak Hrvatskog fizikalnog društva
Mjesto i datum
Primošten, Hrvatska, 05.10.2007. - 08.10.2007
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
kristalizacija proteina ; strukturni parametri ; frekvencije aminokiselinskih ostataka ; frekvencije parova aminokiselinskih ostataka ; izbor najznačajnijih parametara ; provjera kvalitete modela
(protein crystallization ; structural parameters ; frequencies of amino acid residues ; frequencies of pairs of amino acid residues ; selection of the most significant parameters ; model quality check)
Sažetak
Više od 80% 3D struktura proteina u proteinskoj banci podataka određno raspršenjem X-zraka na kristalima. Mež utim, za samo 42% topljivih proteina uspijevaju se pronaći uvjeti kristalizacije, a eksperimentalni postupci kojima se provjerava kristalizira li neki protein, dugotrajni su i skupi. Modeli u literaturi temelje se na broju i rasporedu pojedina£ nih aminokiselinskih ostataka. Pri tome u modele ulazi više od 40 parametara [1, 2], a konačni su modeli nelinarni. Mi smo, pored statistički najznačajnih parametara korištenih ranije [1, 2], računali i uveli nove parametre (autokorelacijske funkcije) koji uključuju fizikalnokemijska svojstva (npr. hidrofobnost, naboj) i raspored aminokiselinskih ostataka u proteinu. Algoritmom za izbor najznačajnijih parametara (u statističkom i fizikalnom smislu), dobili smo jednostavnije modele jednake ili bolje točnosti od postojećih najboljih koji postižu točnost razlikovanja proteina koji kristalizira od proteina koji ne kristalizira od oko 75%. [1] Chen, K., Kurgan, L., Rahbari, M., Biochem. Biophys. Res. Commun. 355 (2007) 764 [2] Smilowski, P., Schmidt, T., Cox, J., Kirschner, A., Frishman, D., Proteins, 62 (2006) 343
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Fizika, Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
098-1770495-2919 - Razvoj metoda za modeliranje svojstava bioaktivnih molekula i proteina (Lučić, Bono, MZOS ) ( CroRIS)
177-1770495-0476 - Razvoj i primjene principa maksimalne proizvodnje entropije (Juretić, Davor, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb,
Prirodoslovno-matematički fakultet, Split