Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 345197

Poboljšanje modela za predviđanje kristalizacije proteina


Lučić, Bono; Batista, Jadranko; Juretić, Davor
Poboljšanje modela za predviđanje kristalizacije proteina // Knjiga sažetaka 5. znanstvenog sastanka Hrvatskog fizikalnog društva / Dulčić, A. (ur.).
Zagreb: Fizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 2007. str. 106-106 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 345197 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Poboljšanje modela za predviđanje kristalizacije proteina
(Improvement of models for predicting the protein crystallization ability)

Autori
Lučić, Bono ; Batista, Jadranko ; Juretić, Davor

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka 5. znanstvenog sastanka Hrvatskog fizikalnog društva / Dulčić, A. - Zagreb : Fizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 2007, 106-106

ISBN
978-953-7178-10-9

Skup
5. znanstveni sastanak Hrvatskog fizikalnog društva

Mjesto i datum
Primošten, Hrvatska, 05.10.2007. - 08.10.2007

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
kristalizacija proteina ; strukturni parametri ; frekvencije aminokiselinskih ostataka ; frekvencije parova aminokiselinskih ostataka ; izbor najznačajnijih parametara ; provjera kvalitete modela
(protein crystallization ; structural parameters ; frequencies of amino acid residues ; frequencies of pairs of amino acid residues ; selection of the most significant parameters ; model quality check)

Sažetak
Više od 80% 3D struktura proteina u proteinskoj banci podataka određno raspršenjem X-zraka na kristalima. Mež utim, za samo 42% topljivih proteina uspijevaju se pronaći uvjeti kristalizacije, a eksperimentalni postupci kojima se provjerava kristalizira li neki protein, dugotrajni su i skupi. Modeli u literaturi temelje se na broju i rasporedu pojedina£ nih aminokiselinskih ostataka. Pri tome u modele ulazi više od 40 parametara [1, 2], a konačni su modeli nelinarni. Mi smo, pored statistički najznačajnih parametara korištenih ranije [1, 2], računali i uveli nove parametre (autokorelacijske funkcije) koji uključuju fizikalnokemijska svojstva (npr. hidrofobnost, naboj) i raspored aminokiselinskih ostataka u proteinu. Algoritmom za izbor najznačajnijih parametara (u statističkom i fizikalnom smislu), dobili smo jednostavnije modele jednake ili bolje točnosti od postojećih najboljih koji postižu točnost razlikovanja proteina koji kristalizira od proteina koji ne kristalizira od oko 75%. [1] Chen, K., Kurgan, L., Rahbari, M., Biochem. Biophys. Res. Commun. 355 (2007) 764 [2] Smilowski, P., Schmidt, T., Cox, J., Kirschner, A., Frishman, D., Proteins, 62 (2006) 343

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Fizika, Kemija



POVEZANOST RADA


Projekti:
098-1770495-2919 - Razvoj metoda za modeliranje svojstava bioaktivnih molekula i proteina (Lučić, Bono, MZOS ) ( CroRIS)
177-1770495-0476 - Razvoj i primjene principa maksimalne proizvodnje entropije (Juretić, Davor, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb,
Prirodoslovno-matematički fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Davor Juretić (autor)

Avatar Url Bono Lučić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lučić, Bono; Batista, Jadranko; Juretić, Davor
Poboljšanje modela za predviđanje kristalizacije proteina // Knjiga sažetaka 5. znanstvenog sastanka Hrvatskog fizikalnog društva / Dulčić, A. (ur.).
Zagreb: Fizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 2007. str. 106-106 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Lučić, B., Batista, J. & Juretić, D. (2007) Poboljšanje modela za predviđanje kristalizacije proteina. U: Dulčić, A. (ur.)Knjiga sažetaka 5. znanstvenog sastanka Hrvatskog fizikalnog društva.
@article{article, author = {Lu\v{c}i\'{c}, Bono and Batista, Jadranko and Jureti\'{c}, Davor}, editor = {Dul\v{c}i\'{c}, A.}, year = {2007}, pages = {106-106}, keywords = {kristalizacija proteina, strukturni parametri, frekvencije aminokiselinskih ostataka, frekvencije parova aminokiselinskih ostataka, izbor najzna\v{c}ajnijih parametara, provjera kvalitete modela}, isbn = {978-953-7178-10-9}, title = {Pobolj\v{s}anje modela za predvi\djanje kristalizacije proteina}, keyword = {kristalizacija proteina, strukturni parametri, frekvencije aminokiselinskih ostataka, frekvencije parova aminokiselinskih ostataka, izbor najzna\v{c}ajnijih parametara, provjera kvalitete modela}, publisher = {Fizi\v{c}ki odsjek Prirodoslovno-matemati\v{c}kog fakulteta Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Primo\v{s}ten, Hrvatska} }
@article{article, author = {Lu\v{c}i\'{c}, Bono and Batista, Jadranko and Jureti\'{c}, Davor}, editor = {Dul\v{c}i\'{c}, A.}, year = {2007}, pages = {106-106}, keywords = {protein crystallization, structural parameters, frequencies of amino acid residues, frequencies of pairs of amino acid residues, selection of the most significant parameters, model quality check}, isbn = {978-953-7178-10-9}, title = {Improvement of models for predicting the protein crystallization ability}, keyword = {protein crystallization, structural parameters, frequencies of amino acid residues, frequencies of pairs of amino acid residues, selection of the most significant parameters, model quality check}, publisher = {Fizi\v{c}ki odsjek Prirodoslovno-matemati\v{c}kog fakulteta Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Primo\v{s}ten, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font