Pregled bibliografske jedinice broj: 344866
Utjecaj koncentracije ksantana na reološka svojstva sredstava za čišćenje tvrdih površina
Utjecaj koncentracije ksantana na reološka svojstva sredstava za čišćenje tvrdih površina // XX. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera - knjiga sažetaka / Vasić-Rački, Đurđa (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2007. str. 323-323 (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 344866 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj koncentracije ksantana na reološka svojstva sredstava za čišćenje tvrdih površina
(Influence of xantan concentration on rheological properties of hard surface cleaners)
Autori
Kujavić, Marina ; Bilić, Mate ; Velić, Darko ; Tomas, Srećko ; Planinić, Mirela ; Bucić-Kojić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
XX. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera - knjiga sažetaka
/ Vasić-Rački, Đurđa - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2007, 323-323
ISBN
978-953-6894-29-1
Skup
XX. Jubilarni hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 26.02.2007. - 01.03.2007
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
tenzidi; ksantan guma; reologija
(surfactants; xanthan gum; rheology)
Sažetak
Ksantan guma je biopolimer koji se upotrebljava za modifikaciju reoloških svojstava kiselih sustava zbog njegove dobre moći "ugušćivanja", geliranja, emulgiranja ulja, stabilizacije kompleksnih smjesa, te produženja roka trajanja proizvoda. U radu je ispitivan utjecaj dodane količine ksantan gume na reološka svojstva otopine koja sadrži ksantan gumu, etoksilirani masni alkohol i ureahidroklorid mjerenjem viskoziteta otopine te je određena najpogodnija koncentracija ksantan gume za praktičnu primjenu mjerenjem "cling" efekta. Dokazano je da ispitivani sustav ima pseudoplastična svojstva i da je za primjenu u sredstvima za čišćenje tvrdih površina optimalna koncentracija ksantan gume 0, 60%.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130471-0338 - Modeliranje i simuliranje procesa sušenja i ekstrakcije u proizvodnji hrane (Tomas, Srećko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Ana Bucić-Kojić
(autor)
Srećko Tomas
(autor)
Mirela Planinić
(autor)
Darko Velić
(autor)
Mate Bilić
(autor)