Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 344550

Razlike u kvaliteti jagode sorte Elsanta u različitim rokovima berbe


Levačić, Jasmina
Razlike u kvaliteti jagode sorte Elsanta u različitim rokovima berbe, 2006., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 344550 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Razlike u kvaliteti jagode sorte Elsanta u različitim rokovima berbe
(Quality differences of strawberry fruits (Fragaria x ananassa Duch.) cv. Elsanta in different harvest time)

Autori
Levačić, Jasmina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.05

Godina
2006

Stranica
33

Mentor
Voća, Sandra

Ključne riječi
Fragaria x ananassa Duch.; sorta Elsanta; hidropon; plastenik; otvoreno polje; kvaliteta plodova
(Fragaria x ananassa Duch.; cultivar Elsanta; high tunel; open field; soilless; fruit quality)

Sažetak
Istraživanje je provedeno na sorti jagode "Elsanta" uzgojenoj na tri različita sustava uzgoja (hidropon, plastenik, otvoreno polje). Analizirana je kvaliteta plodova preko slijedećih parametara (suha tvar, ukupna kiselost, topljiva suha tvar, odnos topljiva suha tvar - ukupna kiselost, pH vrijednost, vitamin C, prirodni i ukupni invert). Dobiveni rezultati pokazuju da je količina vitamina C bila u prvoj berbi kod jagoda iz hidropona 32.42 mg/100 g, iz plastenika 67, 37 mg/100 g, iz otvorenog polja 56.17 mg/100 g. U drugom roku berbe bila je kod jagoda iz hidropona 44.97 mg/100 g, iz plastenika 83.07 mg/100 g, iz otvorenog polja 67.17 mg/100 g. U trećem roku berbe količina vitamina C iznosila je 44.51 mg/100 g kod jagoda iz otvorenog polja. Količina prirodnog inverta bila je u prvoj berbi kod jagoda iz hidropona 2.31 % iz plastenika 5.88 %, iz otvorenog polja 5.31 %. U drugom roku berbe bila je kod jagoda iz hidropona 3.61 %, iz plastenika 11.30 % iz otvorenog polja 5.72 %. U trećem roku berbe količina prirodnog inverta iznosila je 3.00 % kod jagoda iz hidropona, 10.84 % kod jagoda iz plastenika i 7.50 % kod jagoda iz otvorenog polja. Ovim se istraživanjem potvrdila prednost uzgoja uzgoja u zatvorenom prostoru, a prednost je u tome što se mogu kontrolirati uvjeti vodnog režima, svjetlosti i temperature.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sandra Voća (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Levačić, Jasmina
Razlike u kvaliteti jagode sorte Elsanta u različitim rokovima berbe, 2006., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Levačić, J. (2006) 'Razlike u kvaliteti jagode sorte Elsanta u različitim rokovima berbe', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Leva\v{c}i\'{c}, Jasmina}, year = {2006}, pages = {33}, keywords = {Fragaria x ananassa Duch., sorta Elsanta, hidropon, plastenik, otvoreno polje, kvaliteta plodova}, title = {Razlike u kvaliteti jagode sorte Elsanta u razli\v{c}itim rokovima berbe}, keyword = {Fragaria x ananassa Duch., sorta Elsanta, hidropon, plastenik, otvoreno polje, kvaliteta plodova}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Leva\v{c}i\'{c}, Jasmina}, year = {2006}, pages = {33}, keywords = {Fragaria x ananassa Duch., cultivar Elsanta, high tunel, open field, soilless, fruit quality}, title = {Quality differences of strawberry fruits (Fragaria x ananassa Duch.) cv. Elsanta in different harvest time}, keyword = {Fragaria x ananassa Duch., cultivar Elsanta, high tunel, open field, soilless, fruit quality}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font