Pregled bibliografske jedinice broj: 344550
Razlike u kvaliteti jagode sorte Elsanta u različitim rokovima berbe
Razlike u kvaliteti jagode sorte Elsanta u različitim rokovima berbe, 2006., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 344550 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razlike u kvaliteti jagode sorte Elsanta u različitim rokovima berbe
(Quality differences of strawberry fruits (Fragaria x ananassa Duch.) cv. Elsanta in different harvest time)
Autori
Levačić, Jasmina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.05
Godina
2006
Stranica
33
Mentor
Voća, Sandra
Ključne riječi
Fragaria x ananassa Duch.; sorta Elsanta; hidropon; plastenik; otvoreno polje; kvaliteta plodova
(Fragaria x ananassa Duch.; cultivar Elsanta; high tunel; open field; soilless; fruit quality)
Sažetak
Istraživanje je provedeno na sorti jagode "Elsanta" uzgojenoj na tri različita sustava uzgoja (hidropon, plastenik, otvoreno polje). Analizirana je kvaliteta plodova preko slijedećih parametara (suha tvar, ukupna kiselost, topljiva suha tvar, odnos topljiva suha tvar - ukupna kiselost, pH vrijednost, vitamin C, prirodni i ukupni invert). Dobiveni rezultati pokazuju da je količina vitamina C bila u prvoj berbi kod jagoda iz hidropona 32.42 mg/100 g, iz plastenika 67, 37 mg/100 g, iz otvorenog polja 56.17 mg/100 g. U drugom roku berbe bila je kod jagoda iz hidropona 44.97 mg/100 g, iz plastenika 83.07 mg/100 g, iz otvorenog polja 67.17 mg/100 g. U trećem roku berbe količina vitamina C iznosila je 44.51 mg/100 g kod jagoda iz otvorenog polja. Količina prirodnog inverta bila je u prvoj berbi kod jagoda iz hidropona 2.31 % iz plastenika 5.88 %, iz otvorenog polja 5.31 %. U drugom roku berbe bila je kod jagoda iz hidropona 3.61 %, iz plastenika 11.30 % iz otvorenog polja 5.72 %. U trećem roku berbe količina prirodnog inverta iznosila je 3.00 % kod jagoda iz hidropona, 10.84 % kod jagoda iz plastenika i 7.50 % kod jagoda iz otvorenog polja. Ovim se istraživanjem potvrdila prednost uzgoja uzgoja u zatvorenom prostoru, a prednost je u tome što se mogu kontrolirati uvjeti vodnog režima, svjetlosti i temperature.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)