Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 344237

Rezervne bjelančevine pšenice analizirane RP-HPLC metodom


Horvat, Daniela; Drezner, Georg; Šimić, Gordana; Dvojković, Krešimir
Rezervne bjelančevine pšenice analizirane RP-HPLC metodom // Poljoprivreda (Osijek), 12 (2006), 2; 42-47 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 344237 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Rezervne bjelančevine pšenice analizirane RP-HPLC metodom
(Determination of wheat storage proteins by RP-HPLC method)

Autori
Horvat, Daniela ; Drezner, Georg ; Šimić, Gordana ; Dvojković, Krešimir

Izvornik
Poljoprivreda (Osijek) (1330-7142) 12 (2006), 2; 42-47

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
pšenica; rezervne bjelančevine; RP-HPLC
(wheat; storage proteins; RP-HPLC)

Sažetak
Rezervne bjelančevine zrna pšenice u značajnoj mjeri utječu na funkcionalna svojstva brašna. Cilj istraživanja bio je kvalitativno i kvantitativno analizirati rezervne bjelančevine pšenice primjenom visokotlačne tekućinske kromatografije obrnutih faza (RP-HPLC). U radu je ispitano 13 kultivara ozimih pšenica uzgojenih na Poljoprivrednom institutu Osijek. Albumini i globulini su s prosječnom vrijednošću od 19, 03 % najmanje zastupljeni u ukupnim bjelančevinama zrna ispitivanih kultivara pšenice. Analizom kromatograma albumina i globulina utvrđeno je da se profili ispitivanih kultivara razlikuju po broju podjedinica (19-22) s konstantnim vremenom zadržavanja od 7 do 15 min. Unutar glijadinske skupine bjelančevina dominirali su hidrofobni  - (8-10 podjedinica) i  - glijadini (6-9 podjedinica), dok se broj podjedinica hidrofilnih  5- kretao od 1 do 3, a  1, 2- od 3 do 6. Prema dobivenim rezultatima  - i  - glijadini su dominantne komponente glijadinske skupine u odnosu na minorne  5- i  1, 2- glijadine. Unutar gluteninske skupine bjelančevina, LMW podjedinice prisutne su s najvećim brojem podjedinica (16-19), dok se broj podjedinica HMW glutenina kretao od 4 do 6, što znači da su LMW podjedinice dominirale unutar gluteninske skupine. Prosječan udio glutena iznosio je 80, 97 %. Glijadini su s prosječnom vrijednošću od 44, 20 % u ukupnim bjelančevinama zrna dominantnija skupina u glutena u odnosu na glutenine čiji je prosječni udio iznosio 36, 77 %.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Horvat, Daniela; Drezner, Georg; Šimić, Gordana; Dvojković, Krešimir
Rezervne bjelančevine pšenice analizirane RP-HPLC metodom // Poljoprivreda (Osijek), 12 (2006), 2; 42-47 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Horvat, D., Drezner, G., Šimić, G. & Dvojković, K. (2006) Rezervne bjelančevine pšenice analizirane RP-HPLC metodom. Poljoprivreda (Osijek), 12 (2), 42-47.
@article{article, author = {Horvat, Daniela and Drezner, Georg and \v{S}imi\'{c}, Gordana and Dvojkovi\'{c}, Kre\v{s}imir}, year = {2006}, pages = {42-47}, keywords = {p\v{s}enica, rezervne bjelan\v{c}evine, RP-HPLC}, journal = {Poljoprivreda (Osijek)}, volume = {12}, number = {2}, issn = {1330-7142}, title = {Rezervne bjelan\v{c}evine p\v{s}enice analizirane RP-HPLC metodom}, keyword = {p\v{s}enica, rezervne bjelan\v{c}evine, RP-HPLC} }
@article{article, author = {Horvat, Daniela and Drezner, Georg and \v{S}imi\'{c}, Gordana and Dvojkovi\'{c}, Kre\v{s}imir}, year = {2006}, pages = {42-47}, keywords = {wheat, storage proteins, RP-HPLC}, journal = {Poljoprivreda (Osijek)}, volume = {12}, number = {2}, issn = {1330-7142}, title = {Determination of wheat storage proteins by RP-HPLC method}, keyword = {wheat, storage proteins, RP-HPLC} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font