Pregled bibliografske jedinice broj: 344237
Rezervne bjelančevine pšenice analizirane RP-HPLC metodom
Rezervne bjelančevine pšenice analizirane RP-HPLC metodom // Poljoprivreda (Osijek), 12 (2006), 2; 42-47 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 344237 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Rezervne bjelančevine pšenice analizirane RP-HPLC metodom
(Determination of wheat storage proteins by RP-HPLC method)
Autori
Horvat, Daniela ; Drezner, Georg ; Šimić, Gordana ; Dvojković, Krešimir
Izvornik
Poljoprivreda (Osijek) (1330-7142) 12
(2006), 2;
42-47
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
pšenica; rezervne bjelančevine; RP-HPLC
(wheat; storage proteins; RP-HPLC)
Sažetak
Rezervne bjelančevine zrna pšenice u značajnoj mjeri utječu na funkcionalna svojstva brašna. Cilj istraživanja bio je kvalitativno i kvantitativno analizirati rezervne bjelančevine pšenice primjenom visokotlačne tekućinske kromatografije obrnutih faza (RP-HPLC). U radu je ispitano 13 kultivara ozimih pšenica uzgojenih na Poljoprivrednom institutu Osijek. Albumini i globulini su s prosječnom vrijednošću od 19, 03 % najmanje zastupljeni u ukupnim bjelančevinama zrna ispitivanih kultivara pšenice. Analizom kromatograma albumina i globulina utvrđeno je da se profili ispitivanih kultivara razlikuju po broju podjedinica (19-22) s konstantnim vremenom zadržavanja od 7 do 15 min. Unutar glijadinske skupine bjelančevina dominirali su hidrofobni  - (8-10 podjedinica) i  - glijadini (6-9 podjedinica), dok se broj podjedinica hidrofilnih  5- kretao od 1 do 3, a  1, 2- od 3 do 6. Prema dobivenim rezultatima  - i  - glijadini su dominantne komponente glijadinske skupine u odnosu na minorne  5- i  1, 2- glijadine. Unutar gluteninske skupine bjelančevina, LMW podjedinice prisutne su s najvećim brojem podjedinica (16-19), dok se broj podjedinica HMW glutenina kretao od 4 do 6, što znači da su LMW podjedinice dominirale unutar gluteninske skupine. Prosječan udio glutena iznosio je 80, 97 %. Glijadini su s prosječnom vrijednošću od 44, 20 % u ukupnim bjelančevinama zrna dominantnija skupina u glutena u odnosu na glutenine čiji je prosječni udio iznosio 36, 77 %.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek
Profili:
Gordana Šimić
(autor)
Krešimir Dvojković
(autor)
Georg Drezner
(autor)
Daniela Horvat
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Emerging Sources Citation Index (ESCI)
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- CAB Abstracts