Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 343617

Utjecaj procesnih parametara na reološka svojstva emulzije ulje/voda


Stanić, Danijela
Utjecaj procesnih parametara na reološka svojstva emulzije ulje/voda, 2007., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 343617 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj procesnih parametara na reološka svojstva emulzije ulje/voda
(Influence of process parameters on rheological properties of oil-in-water emulsion)

Autori
Stanić, Danijela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
27.09

Godina
2007

Stranica
61

Mentor
Moslavac, Tihomir

Ključne riječi
reološka svojstva; procesni parametri; emulzija ulje/voda; ulje žitarica i voća; oksidacijska stabilnost
(rheological properties; process parameters; emulsion oil/water; cereal and fruit oil; oxidative stability)

Sažetak
U ovom radu su istraživana reološka svojstva emulzija ulje/voda sličnih majoneza. Istraživan je utjecaj brzine rotacije rotora homogenizatora i vrijeme trajanja procesa pripreme emulzije na reološko ponašanje. Mehanički proces homogenizacije je proveden na 10 000, 12 000 i 15 000 okretaja u minuti pri sobnoj temperaturi. Promatran je utjecaj različitih sastava uljne faze emulzije na reološka svojstva i na oksidacijsku stabilnost. Emulzija sadrži ukupno oko 70 % ulja sa različitim omjerima suncokretovog ulja i ulja žitarica i voća, zatim žumanjak kokošijeg jajeta, jabučni ocat i destiliranu vodu. Mjerenja reoloških svojstava provedena su na rotacijskom viskozimetru (DV-III+ Digital Rheometer-Brookfield Engineering Laboratories, USA) sa koncentričnim cilindrima pri temperaturama 10 i 25°C. Dobiveni podaci su korišteni za izračun reoloških parametara: koeficijenta konzistencije (k), indeksa tečenja (n) i prividne viskoznosti (u). Oksidacijska stabilnost emulzija je određivana pomoću Oven metode i preko peroksidnog broja pomoću Wheelerove metode. Rezultati istraživanja su pokazali da brzina rotacije rotora homogenizatora, vrijeme trajanja procesa pripreme emulzije i sastav uljne faze utječu na reološka svojstva. Homogenizacija emulzije pri većem broju okretaja rotora stvara veću konzistenciju uzoraka. Formira se veći broj kapljica ulja manjeg promjera te bolja disperzija u vodenoj fazi emulzije. Također je ostvarena veća površina kontakta s prirodnim emulgatorima jaja. Najmanju oksidacijsku stabilnost pokazala je emulzija sa 70 % suncokretovog ulja, a najveću emulzija sa 70 % ulja žitarica i voća.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130475-0565 - Unapređenje procesa proizvodnje hrane

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tihomir Moslavac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Stanić, Danijela
Utjecaj procesnih parametara na reološka svojstva emulzije ulje/voda, 2007., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Stanić, D. (2007) 'Utjecaj procesnih parametara na reološka svojstva emulzije ulje/voda', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Stani\'{c}, Danijela}, year = {2007}, pages = {61}, keywords = {reolo\v{s}ka svojstva, procesni parametri, emulzija ulje/voda, ulje \v{z}itarica i vo\'{c}a, oksidacijska stabilnost}, title = {Utjecaj procesnih parametara na reolo\v{s}ka svojstva emulzije ulje/voda}, keyword = {reolo\v{s}ka svojstva, procesni parametri, emulzija ulje/voda, ulje \v{z}itarica i vo\'{c}a, oksidacijska stabilnost}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Stani\'{c}, Danijela}, year = {2007}, pages = {61}, keywords = {rheological properties, process parameters, emulsion oil/water, cereal and fruit oil, oxidative stability}, title = {Influence of process parameters on rheological properties of oil-in-water emulsion}, keyword = {rheological properties, process parameters, emulsion oil/water, cereal and fruit oil, oxidative stability}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font