Pregled bibliografske jedinice broj: 343589
Utjecaj procesnih parametara i dodataka na reološka svojstva emulzije ulje/voda
Utjecaj procesnih parametara i dodataka na reološka svojstva emulzije ulje/voda, 2007., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 343589 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj procesnih parametara i dodataka na reološka svojstva emulzije ulje/voda
(Influence of process parameters and additives on rheological properties of oil-in-water emulsion)
Autori
Borko, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
16.07
Godina
2007
Stranica
74
Mentor
Moslavac, Tihomir
Ključne riječi
emulzija ulje/voda; reološka svojstva; procesni parametri; žumanjak jaja
(oil-in-water emulsion; rheological properties; process parameters; egg yolk)
Sažetak
Poznavanje reoloških svojstava hrane od velikog je značenja za postizanje određenih svojstava hrane i za vođenje procesa pri njezinoj proizvodnji. Konzistencija je jedan od bitnih čimbenika koji određuje kakvoću namirnica pa tako i emulzija ulje/voda. Cilj ovog rada je istraživanje procesnih parametara( brzine rotora homogenizatora i vremena izrade emulzije) kao i utjecaj dodataka (žumanjka jajeta prepelice, glukoze) na reološka svojstva emulzije ulje/voda pri 25°C i 10°C. Istraživanja su provedena primjenom rotacijskog viskozimetra, model DV-III+ Digital Rheometer-Brookfield Engineering Laboratories, U.S.A. Rezultati istraživanja su pokazali da procesni parametri, sastav žumanjka jaja i udio glukoze utječu na promatrana reološka svojstva. Povećanjem brzine rotora homogenizatora i vremena proizvodnje emulzije ulje/voda došlo je do porasta vrijednosti viskoznosti i konzistencije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-0565 - Unapređenje procesa proizvodnje hrane
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tihomir Moslavac
(mentor)