Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 343589

Utjecaj procesnih parametara i dodataka na reološka svojstva emulzije ulje/voda


Borko, Ivana
Utjecaj procesnih parametara i dodataka na reološka svojstva emulzije ulje/voda, 2007., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 343589 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj procesnih parametara i dodataka na reološka svojstva emulzije ulje/voda
(Influence of process parameters and additives on rheological properties of oil-in-water emulsion)

Autori
Borko, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
16.07

Godina
2007

Stranica
74

Mentor
Moslavac, Tihomir

Ključne riječi
emulzija ulje/voda; reološka svojstva; procesni parametri; žumanjak jaja
(oil-in-water emulsion; rheological properties; process parameters; egg yolk)

Sažetak
Poznavanje reoloških svojstava hrane od velikog je značenja za postizanje određenih svojstava hrane i za vođenje procesa pri njezinoj proizvodnji. Konzistencija je jedan od bitnih čimbenika koji određuje kakvoću namirnica pa tako i emulzija ulje/voda. Cilj ovog rada je istraživanje procesnih parametara( brzine rotora homogenizatora i vremena izrade emulzije) kao i utjecaj dodataka (žumanjka jajeta prepelice, glukoze) na reološka svojstva emulzije ulje/voda pri 25°C i 10°C. Istraživanja su provedena primjenom rotacijskog viskozimetra, model DV-III+ Digital Rheometer-Brookfield Engineering Laboratories, U.S.A. Rezultati istraživanja su pokazali da procesni parametri, sastav žumanjka jaja i udio glukoze utječu na promatrana reološka svojstva. Povećanjem brzine rotora homogenizatora i vremena proizvodnje emulzije ulje/voda došlo je do porasta vrijednosti viskoznosti i konzistencije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130475-0565 - Unapređenje procesa proizvodnje hrane

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tihomir Moslavac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Borko, Ivana
Utjecaj procesnih parametara i dodataka na reološka svojstva emulzije ulje/voda, 2007., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Borko, I. (2007) 'Utjecaj procesnih parametara i dodataka na reološka svojstva emulzije ulje/voda', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Borko, Ivana}, year = {2007}, pages = {74}, keywords = {emulzija ulje/voda, reolo\v{s}ka svojstva, procesni parametri, \v{z}umanjak jaja}, title = {Utjecaj procesnih parametara i dodataka na reolo\v{s}ka svojstva emulzije ulje/voda}, keyword = {emulzija ulje/voda, reolo\v{s}ka svojstva, procesni parametri, \v{z}umanjak jaja}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Borko, Ivana}, year = {2007}, pages = {74}, keywords = {oil-in-water emulsion, rheological properties, process parameters, egg yolk}, title = {Influence of process parameters and additives on rheological properties of oil-in-water emulsion}, keyword = {oil-in-water emulsion, rheological properties, process parameters, egg yolk}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font