Pregled bibliografske jedinice broj: 342802
Kvaliteta trupa i mesa svinja iz zatvorenog i otvorenog sustava držanja
Kvaliteta trupa i mesa svinja iz zatvorenog i otvorenog sustava držanja // Proceedings 42nd Croatian & 2nd International Symposium on Agriculture / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007. str. 515-517 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 342802 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta trupa i mesa svinja iz zatvorenog i
otvorenog sustava držanja
(Carcass and meat quality of pigs in indoor and
outdoor keeping systems)
Autori
Senčić, Đuro ; Antunović, Zvonko ; Butko, Danijela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings 42nd Croatian & 2nd International Symposium on Agriculture
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007, 515-517
ISBN
978-953-6135-57-8
Skup
42nd Croatian & 2nd International Symposium on Agriculture
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2007. - 16.02.2007
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kvaliteta mesa ; kvaliteta trupa svinja ; otvoreni i zatvoreni sustav držanja
(meat quality ; pig carcass quality ; indoor and outdoor production system)
Sažetak
Istraživanje je provedeno na 20 tovnih svinja crne slavonske pasmine u zatvorenom i otvorenom sustavu držanja. svinje iz zatvorenog sustava hranjene su do tjelesne mase od 100 kg po volji, krmnom smjesom s 14, 0% surovih proteina i 13, 0 MJ ME/kg, a od 100-135 kg tjelesne mase krmnom smjesom s 12, 0% surovih proteina i 13, 0 MJ ME/kg. Svinje iz otvorenog sustava hranjene su na pašnjaku (0, 9 ha/grlo) uz konzumaciju hrane na strništima (pšenica, ječam) i kukuruzištima, a samo su zimi prihranjivane kukuruzom (0, 15 kg/dan/grlo). Sustav držanja svinja u tovu značajno je utjecao na kvalitetu trupa i mesa crne slavonske svinje. Svinje iz otvorenog sustava u odnosu na one iz zatvorenog sustava držanja imale su značajno veći obujam butova (67, 00 cm: 66, 00 cm), tanju leđnu slanini (5, 00 cm: 5, 50 cm), veći udjel butova (24, 16%: 22, 75%), manji udjel trbušno-rebarnog dijela (20, 85% : 23, 15%), veći udjel mišićnog tkiva u trupu (41, 00% : 38, 50%), manji udjel vode u mesu (71, 65%: 72, 50%), a veći udjel masti (5, 90%: 4, 95%).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-079-1780469-0225 - Hranidbeni aspekti modeliranja proizvodnosti i metaboličkog profila ovaca (Antunović, Zvonko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek