Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 341548

Utjecaj temperature radnog medija u postupku sušenja lista paprene metvice (Mentha x piperita) na količinu eteričnog ulja


Pliestić, Stjepan; Dobričević, Nadica; Filipović, Dubravko
Utjecaj temperature radnog medija u postupku sušenja lista paprene metvice (Mentha x piperita) na količinu eteričnog ulja // Agronomski glasnik, 70 (2007), 1; 23-37 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 341548 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj temperature radnog medija u postupku sušenja lista paprene metvice (Mentha x piperita) na količinu eteričnog ulja
(The Influence of Medium Temperature in Drying Process of Pepermint (Mentha Piperita) Leaves on Essential Oil Content)

Autori
Pliestić, Stjepan ; Dobričević, Nadica ; Filipović, Dubravko

Izvornik
Agronomski glasnik (0002-1954) 70 (2007), 1; 23-37

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
list paprene metvice; sušenje; eterično ulje
(peppermint leaves; drying; essential oil)

Sažetak
List paprene metvice (Mentha x piperita) nakon odvagivanja bio je sušen u elementarnom (tankom) sloju u sušnici na temperaturama zraka 35C, 45C i 60C. Eterično ulje izdvojeno je postupkom destilacije primjenom Clevengerovog uređaja i potom analizirano primjenom plinske kromatografije i masene spektrofotometrije (GC-MS). Količina eteričnog ulja značajno se smanjuje porastom temperature sušenja, od 1, 23 % (v/v) kod temperature sušenja od 350C, smanjuje na 0, 78% (45C), odnosno 0, 18% (60C). Početna vlažnost lista metvice kretala se u rasponu od 83, 17 do 84, 93 % (vlažna baza), dok je izlazna (osušeni list) vlažnost bila u rasponu od 10, 16 do 10, 72 %. Gustoća lista paprene metvice (prema Mohseninu) u svježem stanju bila je u prosjeku 786, 28 kg/m3, dok je gustoća osušenog lista iznosila 984, 32 kg/m3. Gustoća svježeg lista u rahlo rasutom stanju iznosila je u prosjeku 29, 11 kg/m3, dok je ta gustoća osušenog lista u rahlo rasutom stanju iznosila u prosjeku 17, 93 kg/m3. Porast temperature radnog medija (zraka) značajno je smanjio vrijeme sušenja lista, ali je također utjecao na kompoziciju, jer je došlo do povećavanja udjela mentola i neomentola iznad 60C.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Fizika, Biologija, Strojarstvo



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1652017-0585 - Identifikacija samooporavljivih procesa u biološkim materijalima (Pliestić, Stjepan, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Pliestić, Stjepan; Dobričević, Nadica; Filipović, Dubravko
Utjecaj temperature radnog medija u postupku sušenja lista paprene metvice (Mentha x piperita) na količinu eteričnog ulja // Agronomski glasnik, 70 (2007), 1; 23-37 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Pliestić, S., Dobričević, N. & Filipović, D. (2007) Utjecaj temperature radnog medija u postupku sušenja lista paprene metvice (Mentha x piperita) na količinu eteričnog ulja. Agronomski glasnik, 70 (1), 23-37.
@article{article, author = {Pliesti\'{c}, Stjepan and Dobri\v{c}evi\'{c}, Nadica and Filipovi\'{c}, Dubravko}, year = {2007}, pages = {23-37}, keywords = {list paprene metvice, su\v{s}enje, eteri\v{c}no ulje}, journal = {Agronomski glasnik}, volume = {70}, number = {1}, issn = {0002-1954}, title = {Utjecaj temperature radnog medija u postupku su\v{s}enja lista paprene metvice (Mentha x piperita) na koli\v{c}inu eteri\v{c}nog ulja}, keyword = {list paprene metvice, su\v{s}enje, eteri\v{c}no ulje} }
@article{article, author = {Pliesti\'{c}, Stjepan and Dobri\v{c}evi\'{c}, Nadica and Filipovi\'{c}, Dubravko}, year = {2007}, pages = {23-37}, keywords = {peppermint leaves, drying, essential oil}, journal = {Agronomski glasnik}, volume = {70}, number = {1}, issn = {0002-1954}, title = {The Influence of Medium Temperature in Drying Process of Pepermint (Mentha Piperita) Leaves on Essential Oil Content}, keyword = {peppermint leaves, drying, essential oil} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • AGRIS International
  • BIOSIS Previews (Biological Abstracts)
  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font