Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 341468

Utjecaj dodatka kukuruzne silaže travnoj silaži različitih rokova košnje na ad libitum konzumaciju obroka


Vranić, Marina; Knežević, Mladen; Perčulija, Goran; Matić, Ivana; Turčin, Damir
Utjecaj dodatka kukuruzne silaže travnoj silaži različitih rokova košnje na ad libitum konzumaciju obroka // Mljekarstvo, 58 (2008), 1; 69-84 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 341468 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka kukuruzne silaže travnoj silaži različitih rokova košnje na ad libitum konzumaciju obroka
(Effect of maize silage supplementation to grass silage harvested at different maturity stages on ad libitum intake)

Autori
Vranić, Marina ; Knežević, Mladen ; Perčulija, Goran ; Matić, Ivana ; Turčin, Damir

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 58 (2008), 1; 69-84

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
travna silaža ; kukuruzna silaža ; ad libitum konzumacija
(grass silage ; maize silage ; ad libitum intake)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi konzumaciju svježeg obroka, suhe tvari (ST) i organske tvari (OT) travne silaže prvog otkosa, različitih rokova košnje u interakciji s kukuruznom silažom (33 % i 67 % bazirano na ST) izraženu u g kg-1metaboličke tjelesne mase (M0, 75). Travna silaža je spremljena u tri različite faze razvoja klupčaste oštrice (Dactylis glomerata L.) (vlatanje, metličanje, cvatnja) kao dominantne trave u tratini. Ispitivano je ukupno 10 hranidbenih tretmana korištenjem 10 kastriranih ovnova Charolais pasmine u nepotpunom changeover planu. Sadržaj ST travne silaže I., II. i III. roka košnje je iznosio 396, 408 i 463 g kg-1 svježeg uzorka respektivno, a sadržaj sirovih proteina (SP) 119, 6 ; 98, i 90, 3 g kg-1 ST respektivno. Sadržaj ST i škroba kukuruzne silaže je iznosio 264 g kg-1 svježeg uzorka i 211 g kg-1 ST respektivno. Dobiveni rezultati ukazuju da je dodatak 67 % kukuruzne silaže travnoj silaži I. roka košnje i travnoj silaži II. roka košnje statistički značajno (P<0, 05) povećao konzumaciju svježeg obroka, a kod travne silaže III. roka košnje dodatak i 33 % i 67 % kukuruzne silaže je statistički značajno (P<0, 05) povećao konzumaciju svježeg obroka. Dodatak kukuruzne silaže travnim silažama nije imao signifikantan utjecaj (P>0, 05) na konzumaciju ST i OT obroka, bez obzira na udio kukuruzne silaže u obroku i rokove košnje travnih silaža. Zaključeno je da opravdanost dodatka kukuruzne silaže travnoj silaži ovisi o kvaliteti kukuruzne silaže (sadržaj ST i škroba) i travne silaže (rok košnje travne mase). Obzirom da korištena kukuruzna silaža nije bila visoke kvalitete izostao je pozitivan efekt njenog dodatka na ad libitum konzumaciju ST i OT obroka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-178-1780458-0411 - Ekološki prihvatljivo gospodarenje organskim gnojivima u proizvodnji krme (Vranić, Marina, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Goran Perčulija (autor)

Avatar Url Mladen Knežević (autor)

Avatar Url Marina Vranic (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Vranić, Marina; Knežević, Mladen; Perčulija, Goran; Matić, Ivana; Turčin, Damir
Utjecaj dodatka kukuruzne silaže travnoj silaži različitih rokova košnje na ad libitum konzumaciju obroka // Mljekarstvo, 58 (2008), 1; 69-84 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Vranić, M., Knežević, M., Perčulija, G., Matić, I. & Turčin, D. (2008) Utjecaj dodatka kukuruzne silaže travnoj silaži različitih rokova košnje na ad libitum konzumaciju obroka. Mljekarstvo, 58 (1), 69-84.
@article{article, author = {Vrani\'{c}, Marina and Kne\v{z}evi\'{c}, Mladen and Per\v{c}ulija, Goran and Mati\'{c}, Ivana and Tur\v{c}in, Damir}, year = {2008}, pages = {69-84}, keywords = {travna sila\v{z}a, kukuruzna sila\v{z}a, ad libitum konzumacija}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {58}, number = {1}, issn = {0026-704X}, title = {Utjecaj dodatka kukuruzne sila\v{z}e travnoj sila\v{z}i razli\v{c}itih rokova ko\v{s}nje na ad libitum konzumaciju obroka}, keyword = {travna sila\v{z}a, kukuruzna sila\v{z}a, ad libitum konzumacija} }
@article{article, author = {Vrani\'{c}, Marina and Kne\v{z}evi\'{c}, Mladen and Per\v{c}ulija, Goran and Mati\'{c}, Ivana and Tur\v{c}in, Damir}, year = {2008}, pages = {69-84}, keywords = {grass silage, maize silage, ad libitum intake}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {58}, number = {1}, issn = {0026-704X}, title = {Effect of maize silage supplementation to grass silage harvested at different maturity stages on ad libitum intake}, keyword = {grass silage, maize silage, ad libitum intake} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • AGRIS International
  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font