Pregled bibliografske jedinice broj: 340650
Utjecaj relativne vlažnosti i temperature na promjene u temperaturi zrna pšenice i kukuruza
Utjecaj relativne vlažnosti i temperature na promjene u temperaturi zrna pšenice i kukuruza // Abstract Book 4th International congress Flour - bread ’ 07 6th Croatian congress of cereal technologists (Zbornik sažetaka 4. međunarodni kongres Brašno - kruh ‘ 07. 6. hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna) / Žaneta Ugarčić-Hardi (ur.).
Osijek: TIM PUBLIC d.o.o., 2007. str. 45-45 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 340650 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj relativne vlažnosti i temperature na
promjene u temperaturi zrna pšenice i kukuruza
(Influence of relative humidity and temperature
on grain temperature changes in stored wheat
and maize)
Autori
Rozman, Vlatka ; Liška, Anita ; Volenik, Mirna ; Kalinović, Irma ; Šimić Branimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Abstract Book 4th International congress Flour - bread ’ 07 6th Croatian congress of cereal technologists (Zbornik sažetaka 4. međunarodni kongres Brašno - kruh ‘ 07. 6. hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna)
/ Žaneta Ugarčić-Hardi - Osijek : TIM PUBLIC d.o.o., 2007, 45-45
ISBN
978-953-7005-13-9
Skup
4. međunarodni kongres Brašno - kruh ‘ 07. 6. hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24.10.2007. - 27.10.2007
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
temperatura zrna ; pšenica ; kukuruz ; temperatura skladišta ; relativna vlaga
(grain temperature ; wheat ; maize ; storage temperature ; relative humidity ; viability)
Sažetak
Temperatura i relativna vlaga zraka u skladištu, kao najvažniji varijabilni faktori, utječu na promjenu stanja sjemena što dovodi do promjene njegove kakvoće. Brojnim istraživanjima pokušalo se kvantitativno ustanoviti veza između faktora skladištenja i gubitka životne sposobnosti sjemena. Naπ a istraživanja potvrđuju da se temperatura zrna pšenice i kukuruza tijekom prvih 34 dana skladištenja, mijenja ovisno o temperaturi zraka i relativnim vlažnostima zraka u skladišnom prostoru. Pri temperaturi od 0°C temperatura zrna pšenice se pri relativnim vlagama zraka od 55%, 73%, 80% i 98% snizila za 8, 12°C, 8, 05°C, 9, 38°C i 7, 58°C, a pri temperaturi od 20°C temperatura zrna pšenice se pri relativnim vlagama zraka od 55%, 73% 80% i 98% povisila za 11, 08°C, 11, 08°C, 10, 05°C i 11, 30°C, nakon 34 dana skladištenja. Pri temperaturi od 0°C temperatura zrna kukuruza se pri relativnim vlagama zraka od 55%, 73% 80% i 98% snizila za 8, 5°C, 8, 05°C, 7, 58°C i 7, 1°C, a pri temperaturi od 20°C temperatura zrna kukuruza se pri relativnim vlagama zraka od 55%, 73% 80% i 98% povisila za 9, 25°C, 9, 5°C, 9, 45°C i 10, 23°C, nakon 34 dana skladištenja. Obzirom na statističke opravdane razlike u promjeni temperature sjemena obje kulture, pretpostavka je da se to odražava na viabilnost sjemena ispitivanih vrsta.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-079-0790570-0427 - Zaštita uskladištenih žitarica fizikalnim mjerama (Rozman, Vlatka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek