Pregled bibliografske jedinice broj: 339551
Utjecaj dodatka šećera, modificiranih škrobova i hidrokoloida na termofizikalna svojstva kaše maline
Utjecaj dodatka šećera, modificiranih škrobova i hidrokoloida na termofizikalna svojstva kaše maline, 2007., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 339551 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka šećera, modificiranih škrobova i hidrokoloida na termofizikalna svojstva kaše maline
(Influence of adding sugars, modified starches and hydrocolloids on the termophysical properties of raspberry puree)
Autori
Briš, Anamarija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
15.11
Godina
2007
Stranica
43
Mentor
Pozderović, Andrija
Ključne riječi
kaša maline; šećeri; modificirani škrob; hidrokoloidi; termofizikalna svojstva; zamrzavanje; odmrzavanje
(raspberry puree; sugars; modified starche; hydrocolloids; the thermophysical properties; freezing; thawing)
Sažetak
Poznavanje termofizikalnih svojstava čini osnovu za opisivanje i simuliranje toplinskih procesa, na primjer grijanja, hlađenja, sušenja, zamrzavanja... Kaša maline je poluproizvod koji je osnova za proizvodnju mnogih gotovih proizvoda na bazi maline. Cilj ovoga rada je istražiti utjecaj dodatka šećera (saharoze, fruktoze, trehaloze), modificiranih škrobova (Textra, Frigex W) i hidrokoloida (karaya, guar) na termofizikalna svojstva kaše maline. Termofizikalna svojstva kaše maline su mjerena pri temperaturi od +25 do -30 ˚ C pri brzini hlađenja od 5 ˚ C/min te od -30 do + 30 ˚ C pri brzini zagrijavanja od 5 ˚ C/min. Istraživanja su provedena primjenom diferencijalnog motridbenog kalorimetra (DMK), Mettler - Toledo DSC model 822e. Rezultati istraživanja pokazuju da je najniža temperatura zamrzavanja postignuta dodatkom Textre i šećera saharoze i fruktoze. Najnižu entalpiju zamrzavanja i odmrzavanja ima kaša s dodatkom Frigexa W i saharoze, a najvišu kaša s dodatkom guara, saharoze i trehaloze.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-0565 - Unapređenje procesa proizvodnje hrane
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek