Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 339524

Utjecaj skladištenja na reološka svojstva kaše maline sa dodatkom šećera, modificiranih škrobova i hidrokoloida


Ergović, Maja
Utjecaj skladištenja na reološka svojstva kaše maline sa dodatkom šećera, modificiranih škrobova i hidrokoloida, 2007., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 339524 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj skladištenja na reološka svojstva kaše maline sa dodatkom šećera, modificiranih škrobova i hidrokoloida
(Influence of storage on the rheological properties of raspberry puree with adding sugars, modified starches and hydrocolloids)

Autori
Ergović, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
13.06

Godina
2007

Stranica
51

Mentor
Pozderović, Andrija

Ključne riječi
kaša maline; šećeri; modificirani škrobovi; hidrokoloidi; reološka svojstva; skladištenje
(raspberry puree; sugars; modified starches; hydrocolloids; rheological properties; storage)

Sažetak
Poznavanje reoloških svojstava od velike je važnosti pri kreiranju prehrambenih proizvoda. Kaaša maline je poluproizvod koji je osnova za proizvodnju mnogih gotovih proizvoda na bazi maline. Zbog toga je bitno poznavati njena reološka svojstva. Cilj ovog rada je istražiti utjecaj skladištenja na reološka svojstva kaše maline sa dodatkom šećera (saharoze i fruktoze), modificiranih škrobova (Textra, Frigex W) i hodrokoloida (karaya, guar). Reološka svojstva kaše maline su mjerena pri različitim brzinama smicanja os 3, 4 s-1 do 68 s-1 uzlazno i silazno. Mjerenja su rađena na temperaturama 0, 10, 20, 30, i 40°C. Istraživanja su provedena na rotacijskom viskozimetru, model DV-III+ Digital Rheometer-Brookfild Engineering Laboratories i računalno su obrađena softwareom Rheocalc V2.4. Iz dobivenih podataka računati su reološki parametri indeks rečenja (n) i koeficijent konzistencije (k). Iz dobivenih rezultata može se zaključiti da je kaša maline nakon skladištenja na sobnoj temperaturi (24°C)pri temperaturama mjerenja u većini slučajeva pseudoplastična tekućina koja pri određenim temperaturama mjerenja postaje reopektička tekućina. Nakon skladištenja kaša maline sa dodatkom saharoze i Textre u hladnjaku (10°C), ona je pseudoplastična tekućina pri svim temperaturnim mjerenjima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130475-0565 - Unapređenje procesa proizvodnje hrane

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Ergović, Maja
Utjecaj skladištenja na reološka svojstva kaše maline sa dodatkom šećera, modificiranih škrobova i hidrokoloida, 2007., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Ergović, M. (2007) 'Utjecaj skladištenja na reološka svojstva kaše maline sa dodatkom šećera, modificiranih škrobova i hidrokoloida', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ergovi\'{c}, Maja}, year = {2007}, pages = {51}, keywords = {ka\v{s}a maline, \v{s}e\'{c}eri, modificirani \v{s}krobovi, hidrokoloidi, reolo\v{s}ka svojstva, skladi\v{s}tenje}, title = {Utjecaj skladi\v{s}tenja na reolo\v{s}ka svojstva ka\v{s}e maline sa dodatkom \v{s}e\'{c}era, modificiranih \v{s}krobova i hidrokoloida}, keyword = {ka\v{s}a maline, \v{s}e\'{c}eri, modificirani \v{s}krobovi, hidrokoloidi, reolo\v{s}ka svojstva, skladi\v{s}tenje}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ergovi\'{c}, Maja}, year = {2007}, pages = {51}, keywords = {raspberry puree, sugars, modified starches, hydrocolloids, rheological properties, storage}, title = {Influence of storage on the rheological properties of raspberry puree with adding sugars, modified starches and hydrocolloids}, keyword = {raspberry puree, sugars, modified starches, hydrocolloids, rheological properties, storage}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font