Pregled bibliografske jedinice broj: 339524
Utjecaj skladištenja na reološka svojstva kaše maline sa dodatkom šećera, modificiranih škrobova i hidrokoloida
Utjecaj skladištenja na reološka svojstva kaše maline sa dodatkom šećera, modificiranih škrobova i hidrokoloida, 2007., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 339524 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj skladištenja na reološka svojstva kaše maline sa dodatkom šećera, modificiranih škrobova i hidrokoloida
(Influence of storage on the rheological properties of raspberry puree with adding sugars, modified starches and hydrocolloids)
Autori
Ergović, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
13.06
Godina
2007
Stranica
51
Mentor
Pozderović, Andrija
Ključne riječi
kaša maline; šećeri; modificirani škrobovi; hidrokoloidi; reološka svojstva; skladištenje
(raspberry puree; sugars; modified starches; hydrocolloids; rheological properties; storage)
Sažetak
Poznavanje reoloških svojstava od velike je važnosti pri kreiranju prehrambenih proizvoda. Kaaša maline je poluproizvod koji je osnova za proizvodnju mnogih gotovih proizvoda na bazi maline. Zbog toga je bitno poznavati njena reološka svojstva. Cilj ovog rada je istražiti utjecaj skladištenja na reološka svojstva kaše maline sa dodatkom šećera (saharoze i fruktoze), modificiranih škrobova (Textra, Frigex W) i hodrokoloida (karaya, guar). Reološka svojstva kaše maline su mjerena pri različitim brzinama smicanja os 3, 4 s-1 do 68 s-1 uzlazno i silazno. Mjerenja su rađena na temperaturama 0, 10, 20, 30, i 40°C. Istraživanja su provedena na rotacijskom viskozimetru, model DV-III+ Digital Rheometer-Brookfild Engineering Laboratories i računalno su obrađena softwareom Rheocalc V2.4. Iz dobivenih podataka računati su reološki parametri indeks rečenja (n) i koeficijent konzistencije (k). Iz dobivenih rezultata može se zaključiti da je kaša maline nakon skladištenja na sobnoj temperaturi (24°C)pri temperaturama mjerenja u većini slučajeva pseudoplastična tekućina koja pri određenim temperaturama mjerenja postaje reopektička tekućina. Nakon skladištenja kaša maline sa dodatkom saharoze i Textre u hladnjaku (10°C), ona je pseudoplastična tekućina pri svim temperaturnim mjerenjima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-0565 - Unapređenje procesa proizvodnje hrane
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek