Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 339462

Utjecaj dodatka šećera, modificiranih škrobova i hidrokoloida na reološka svojstva kaše maline


Pozderović, Andrija; Pichler, Anita; Pavlović, Jasmina
Utjecaj dodatka šećera, modificiranih škrobova i hidrokoloida na reološka svojstva kaše maline // Abstract book / 4th International Congress Flour - Bread '07 [and] 6th Croatian Congress of Cereal Technologists / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2007. str. 104-104 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 339462 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka šećera, modificiranih škrobova i hidrokoloida na reološka svojstva kaše maline
(Influence of sugars, modified starches and hydrocolloids addition on the rheological properties of raspberry puree)

Autori
Pozderović, Andrija ; Pichler, Anita ; Pavlović, Jasmina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Abstract book / 4th International Congress Flour - Bread '07 [and] 6th Croatian Congress of Cereal Technologists / Ugarčić-Hardi, Žaneta - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2007, 104-104

ISBN
978-953-7005-13-9

Skup
4th International Congress Flour - Bread '07 [and] 6th Croatian Congress of Cereal Technologists

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24.10.2007. - 27.10.2007

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
kaša maline; reološka svojstva; modificirani škrobovi; hidrokoloidi
(raspberry puree; rheological properties; modified starches; hydrocolloids)

Sažetak
Škrob se koristi kao dodatak mnogim prehrambenim proizvodima za poboljšanje reoloških svojstava i geliranje. Prirodni škrob nije pogodan za upotrebu u mnogim prehrambenim proizvodima zbog retrogradacije, sinereze i male stabilnosti. Zbog toga se često koriste škrobni modifikati kao i hidrokoloidi. U ovom radu je istraživan utjecaj dodatka šećera, saharoze i fruktoze te modificiranih škrobova i hidrokoloida na reološka svojstva kaše maline. Saharoza (27 %), kao i kombinacija saharoze (17 %) i fruktoze (10 %) su dodani u kaše maline. U kaše su dodani i modificirani škrobovi, textra (1 %) i frigex (1 %) te hidrokoloidi, karaya (0, 05 %) i guar (0, 05 %). Mjerenje reoloških svojstava kaša (smično naprezanje i brzina smicanja na različitim temperaturama) provedeno je na rotacijskom viskozimetru, model DV – III + Digital Rheometer, Brookfield Engineering Laboratories. Iz dobivenih podataka mjerenja ( and D) izračunati su koeficijent konzistencije k i indeks tečenja n. Rezultati su pokazali da se dodatkom svih ispitivanih dodataka povećava konzistencija kaše. Značajno više se povećava konzistencija kaše dodatkom frigexa nego ostalih dodataka. Kaša maline je stacionarna, pseudoplastična tekućina na svim temperaturama mjerenja kod dodatka textre. Kod ostalih dodataka kaša je stacionarna, pseudoplastična tekućina na višim temperaturama, a na nižim nestacionarna reopektička tekućina. Na reološka svojstva kaša maline kod dodatka ispitivanih tvari utječe i vrsta dodanog šećera (saharoza i fruktoza).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130475-0565 - Unapređenje procesa proizvodnje hrane

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Anita Pichler (autor)

Avatar Url Andrija Pozderović (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pozderović, Andrija; Pichler, Anita; Pavlović, Jasmina
Utjecaj dodatka šećera, modificiranih škrobova i hidrokoloida na reološka svojstva kaše maline // Abstract book / 4th International Congress Flour - Bread '07 [and] 6th Croatian Congress of Cereal Technologists / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2007. str. 104-104 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Pozderović, A., Pichler, A. & Pavlović, J. (2007) Utjecaj dodatka šećera, modificiranih škrobova i hidrokoloida na reološka svojstva kaše maline. U: Ugarčić-Hardi, Ž. (ur.)Abstract book / 4th International Congress Flour - Bread '07 [and] 6th Croatian Congress of Cereal Technologists.
@article{article, author = {Pozderovi\'{c}, Andrija and Pichler, Anita and Pavlovi\'{c}, Jasmina}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}.}, year = {2007}, pages = {104-104}, keywords = {ka\v{s}a maline, reolo\v{s}ka svojstva, modificirani \v{s}krobovi, hidrokoloidi}, isbn = {978-953-7005-13-9}, title = {Utjecaj dodatka \v{s}e\'{c}era, modificiranih \v{s}krobova i hidrokoloida na reolo\v{s}ka svojstva ka\v{s}e maline}, keyword = {ka\v{s}a maline, reolo\v{s}ka svojstva, modificirani \v{s}krobovi, hidrokoloidi}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Pozderovi\'{c}, Andrija and Pichler, Anita and Pavlovi\'{c}, Jasmina}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}.}, year = {2007}, pages = {104-104}, keywords = {raspberry puree, rheological properties, modified starches, hydrocolloids}, isbn = {978-953-7005-13-9}, title = {Influence of sugars, modified starches and hydrocolloids addition on the rheological properties of raspberry puree}, keyword = {raspberry puree, rheological properties, modified starches, hydrocolloids}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font