Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 338858

Kakao polifenoli – potencijalna primjena u očuvanju zdravlja


Giacometti, Jasminka
Kakao polifenoli – potencijalna primjena u očuvanju zdravlja // Drugo savjetovanje Analitika u okolišu - voda - hrana – zdravlje
Zagreb, Hrvatska, 2006. (predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, ostalo)


CROSBI ID: 338858 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kakao polifenoli – potencijalna primjena u očuvanju zdravlja
(COCOA POLYPHENOLS - POTENTIAL HEALTH IMPLICATIONS)

Autori
Giacometti, Jasminka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, ostalo

Skup
Drugo savjetovanje Analitika u okolišu - voda - hrana – zdravlje

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 26.05.2006

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
kakao; polifenoli; zdravlje
(cocoa; polyphenols; health)

Sažetak
Polifenoli su skupina antioksidansa široko raspostranjeni u prirodnim izvorima (voću, povrću, jezgričavom voću, itd.) uključujući kakao. Kakao i kakao proizvodi su najbogatiji izvori flavonoida, podskupine polifenola, prisutnih u svakodnevnoj prehrani. Zbog pozitivnog učinka na zdravlje ljudi sve više pobuđuju interes znanstvenika, konditorske industrije i potrošača kakao proizvoda. Kakao polifenoli se sastoje od flavan-3-ola, epikatehina i katehina (monomerne jedinice) i njihovih polimera, procijanidina. Sadržaj kakao flavonoida ovisan je o vrsti kultivara, kao i genetičkim i agronomskim čimbenicima. Ovisno o metodi proizvodnje, kakao prah može sadržavati više od 10% flavonoida po suhoj tvari. Bioraspoloživost kakao flavonoida u ljudi je ovisna o kemijskoj strukturi i kreće se od 1 do 26%. Kakao polifenoli direktno ili indirektno utječu na ekspesiju gena proteina uključenih u rast i diferencijaciju stanica. Ovim predavanjem biti će obuhvaćeni rezultati istraživanja antitumorskog, antiaterogenog, antiulcerativnog, antitrombotičkog, antiinflamatornog, imunomodulacijskog, antibakterijskog i analgetičkog učinka kakao polifenola.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Temeljne medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Projekti:
062-0000000-0221 - Potencijalna primjena kakao polifenola u inhibiciji fibroze jetre

Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Jasminka Giacometti (autor)

Citiraj ovu publikaciju:

Giacometti, Jasminka
Kakao polifenoli – potencijalna primjena u očuvanju zdravlja // Drugo savjetovanje Analitika u okolišu - voda - hrana – zdravlje
Zagreb, Hrvatska, 2006. (predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, ostalo)
Giacometti, J. (2006) Kakao polifenoli – potencijalna primjena u očuvanju zdravlja. U: Drugo savjetovanje Analitika u okolišu - voda - hrana – zdravlje.
@article{article, author = {Giacometti, Jasminka}, year = {2006}, keywords = {kakao, polifenoli, zdravlje}, title = {Kakao polifenoli and \#8211; potencijalna primjena u o\v{c}uvanju zdravlja}, keyword = {kakao, polifenoli, zdravlje}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Giacometti, Jasminka}, year = {2006}, keywords = {cocoa, polyphenols, health}, title = {COCOA POLYPHENOLS - POTENTIAL HEALTH IMPLICATIONS}, keyword = {cocoa, polyphenols, health}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font