Pregled bibliografske jedinice broj: 338858
Kakao polifenoli – potencijalna primjena u očuvanju zdravlja
Kakao polifenoli – potencijalna primjena u očuvanju zdravlja // Drugo savjetovanje Analitika u okolišu - voda - hrana – zdravlje
Zagreb, Hrvatska, 2006. (predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, ostalo)
CROSBI ID: 338858 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakao polifenoli – potencijalna primjena u očuvanju zdravlja
(COCOA POLYPHENOLS - POTENTIAL HEALTH IMPLICATIONS)
Autori
Giacometti, Jasminka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, ostalo
Skup
Drugo savjetovanje Analitika u okolišu - voda - hrana – zdravlje
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 26.05.2006
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
kakao; polifenoli; zdravlje
(cocoa; polyphenols; health)
Sažetak
Polifenoli su skupina antioksidansa široko raspostranjeni u prirodnim izvorima (voću, povrću, jezgričavom voću, itd.) uključujući kakao. Kakao i kakao proizvodi su najbogatiji izvori flavonoida, podskupine polifenola, prisutnih u svakodnevnoj prehrani. Zbog pozitivnog učinka na zdravlje ljudi sve više pobuđuju interes znanstvenika, konditorske industrije i potrošača kakao proizvoda. Kakao polifenoli se sastoje od flavan-3-ola, epikatehina i katehina (monomerne jedinice) i njihovih polimera, procijanidina. Sadržaj kakao flavonoida ovisan je o vrsti kultivara, kao i genetičkim i agronomskim čimbenicima. Ovisno o metodi proizvodnje, kakao prah može sadržavati više od 10% flavonoida po suhoj tvari. Bioraspoloživost kakao flavonoida u ljudi je ovisna o kemijskoj strukturi i kreće se od 1 do 26%. Kakao polifenoli direktno ili indirektno utječu na ekspesiju gena proteina uključenih u rast i diferencijaciju stanica. Ovim predavanjem biti će obuhvaćeni rezultati istraživanja antitumorskog, antiaterogenog, antiulcerativnog, antitrombotičkog, antiinflamatornog, imunomodulacijskog, antibakterijskog i analgetičkog učinka kakao polifenola.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Temeljne medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Projekti:
062-0000000-0221 - Potencijalna primjena kakao polifenola u inhibiciji fibroze jetre
Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka
Profili:
Jasminka Giacometti
(autor)