Pregled bibliografske jedinice broj: 338520
Praćenje promjena udjela šupljina u kruhu iz industrijske proizvodnje metodom računalne analize slike
Praćenje promjena udjela šupljina u kruhu iz industrijske proizvodnje metodom računalne analize slike, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 338520 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Praćenje promjena udjela šupljina u kruhu iz industrijske proizvodnje metodom računalne analize slike
(Monitoring of share of holes changes in bread from industrial production by applying digital image analysis method)
Autori
Jakić, Mato
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
12.07
Godina
2007
Stranica
51
Mentor
Magdić, Damir
Ključne riječi
kruh; udio šupljina; računalna analiza slike
(bread; share of holes; digital image analysis)
Sažetak
Čak i tijekom standardizirane i računalom upravljane i nadzirane industrijske proizvodnje pekarskih proizvoda pojavljuju se razlike u izgledu gotovih proizvoda. Cilj ovog rada je bio u različitim vrstama kruha odrediti udio šupljina i promjenu tijekom višednevne proizvodnje na bazi istog brašna, sa stalnim procesnim parametrima i recepturom. U radu je analiziran Bijeli, Primorski i Miješani kukuruzni kruh nabavljan metodom slučajnog izbora u maloprodajnoj mreži tijekom 12 radnih dana. Udio šupljina određen je metodom računalne analize slike na kriškama kruha, a dobiveni podaci su statistički obrađeni i prikazani tablično i grafički. Rezultati pokazuju da se na Bijelom kruhu u navedenom periodu nalazilo prosječno 17, 26% šupljina, na Primorskom kruhu 21, 81%, a na Miješanom kukuruznom kruhu 28, 38% šupljina na analiziranoj površini. Uprkos stalnim parametrima udio šupljina tijekom navedenog perioda razlikuje se za istu vrstu kruha od 41, 06% kod Primorskog kruha, 47, 57% kod Bijelog kruha do 48, 35% kod Miješanog kukuruznog kruha.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130471-0451 - Prijenos topline i toplinska svojstva pri procesiranju hrane (Šeruga, Bernarda, MZOS ) ( CroRIS)
113-1130471-0592 - Nedestruktivne metode u procesima proizvodnje i čuvanja hrane (Magdić, Damir, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Damir Magdić
(mentor)