Pregled bibliografske jedinice broj: 335876
Analiza uroda zrna i pivarske kakvoće ječma u Republici Hrvatskoj
Analiza uroda zrna i pivarske kakvoće ječma u Republici Hrvatskoj // Sjemenarstvo, 24 (2007), 3/4; 177-186 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 335876 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza uroda zrna i pivarske kakvoće ječma u Republici Hrvatskoj
(Yield Of Kernels And Brewing Quality Of Barley In The Republic Of Croatia)
Autori
Lalić, Alojzije ; Kovačević, Josip ; Šimić, Gordana ; Novoselović, Dario
Izvornik
Sjemenarstvo (1330-0121) 24
(2007), 3/4;
177-186
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
jari ječam; ozimi ječam; sorta; urod zrna; kakvoća slada
(spring barley; winter barley; variety; grain yield; quality of malting)
Sažetak
Provedeno je istraživanje o proizvodnji ozimog i jarog ječma u suodnosu s pivarskom kakvoćom i urodom zrna u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 1970.-2002. godine. Analizom uroda zrna na temelju pokusa na Poljoprivrednom institutu Osijek, sorata koje su bile najzastupljenije u pojedinim petogodišnjim razdobljima u širokoj proizvodnji ustanovili smo povećanje uroda zrna od 94 kg/ha/godini kod ozimog ječma i 26 kg/ha/godini kod jarog ječma. Analiza pivarske kakvoće slada u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 1999. do 2002. godine ukazuje da je, ukupno, ostvaren sadržaj ekstrakta od 79.19%, razlika ekstrakta od 2.49%, uz maseni udio bjelančevina u sladu od 12.53%, te Kolbach indeks od 41.12%, Hartongov broj od 42.36%, viskozitet cp 8.6 od 1.549 mPas i dijastatsku snaga od 309 U.WK. Uspoređujući kakvoću slada sorti ozimog i jarog ječma, uočavamo da su u prosjeku sorte jarog ječma u odnosu na ozime imale viši i nepovoljniji sadržaj bjelančevina u sladu, ali povoljniji niži viskozitet i veću dijastatsku snagu slada. U proizvodnji ozimog ječma u istraživanom razdoblju najznačajnije sorte bile su Mursa, Alpha, Pan, Robur, Sladoran, Plaisant, Rex, Zlatko, Angora, Lord i Barun. U proizvodnji jarog ječma u istraživanom razdoblju najznačajnije sorte bile su Union, Velebit, Berenice, Jaran, Gimpel, Astor, Scarlett.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
073-0730718-0536 - Razvoj QTL pomoću molekularnih markera za svojstva kvalitete pšenice (Novoselović, Dario, MZOS ) ( CroRIS)
073-0730718-0550 - Genotipizacija i razvoj germplazme pivarskog i krmnog ječma (Lalić, Alojzije, MZOS ) ( CroRIS)
073-0731674-0552 - Fiziologija stresa i gospodarska svojstva različitih kultivara pšenice i ječma (Kovačević, Josip, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek
Profili:
Alojzije Lalić
(autor)
Dario Novoselović
(autor)
Josip Kovačević
(autor)
Gordana Šimić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- BIOSIS Previews (Biological Abstracts)
- CAB Abstracts