Pregled bibliografske jedinice broj: 334120
Neka gledišta u potrošnji mliječnih proizvoda u istočnoj Hrvatskoj
Neka gledišta u potrošnji mliječnih proizvoda u istočnoj Hrvatskoj // 43. hrvatskih i 3. međunarodni simpozij agronoma / Milan Pospišl (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 59-60 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 334120 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Neka gledišta u potrošnji mliječnih proizvoda u
istočnoj Hrvatskoj
(Some Aspects of Consumption of Dairy Products in
Eastern Croatia)
Autori
Tolušić, Maja ; Mijić, Pero ; Tolušić, Zdravko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
ISBN
978-953-6135-68-4
Skup
43. hrvatskih i 3. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 18.02.2008. - 21.02.2008
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
potrošnja ; mlijeko ; mliječni proizvodi ; istočna Hrvatska
(consumption ; milk ; dairy products ; Eastern Croatia)
Sažetak
Mlijeko je proizvod mliječne žlijezde različitih vrsta sisavaca (krava, koza, ovaca), koji je zbog svog sadržaja predodređen za odhranu mladunčadi, ali isto tako služi i za prehranu kako ljudi od onih najmlađih, pa do najstarije dobi. Mlijeko možemo konzumirati sirovo (ako potječe od zdravih životinja), međutim najčešće se koristi termički obrađeno i/ili prerađeno. Najpoznatiji je proizvod po sadržaju minerala kalcija i fosfora, koji se vežu u kompleks i koji kostima daje strukturu. Kalcij iz mlijeka bolje se asimilira u organizmu nego iz drugih namirnica. Dosadašnja istraživanja su pokazala da kalcij štiti stanice debelog crijeva od tvari koje uzrokuju rak, sprječava slabljenje kostiju tijekom menopauze ili kod bolesti kao što je reumatoidni artritis. Istraživanja su provedena putem anketnih listića u četiri županije istočne Hrvatske na ukupno 600 ispitanika. Najveći postotak ispitanika koji konzumira mliječne proizvode bio je u Vukovarsko- srijemskoj županiji (94 %), a najmanji u najmanje u Brodsko-posavskoj (86 %). Svakodnevno mliječne proizvode kupuju čak 59 % ispitanih u Osječko-baranjskoj županiji, dok se u Brodsko-posavskoj županiji najveći dio (14 %) oslanja na vlastitu proizvodnju. Ispitanici u Požeško-slavonskoj županiji (71 %) vode računa o porijeklu i proizvođaču proizvoda. Zbog nižeg standarda i kupovne moći, u Hrvatskoj je različitija struktura potrošnje mlijeka i mliječnih proizvoda u odnosu na razvijene zemlje. Međutim, iz razloga važnosti ovog prehrambenog artikla potrebno je i dalje nastaviti raditi na marketingu i razvijanju tržišta ovog veoma važnog artikla koji je u svakodnevnoj upotrebi u svim populacijama življenja.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-079-0793448-3572 - Značajke protoka mlijeka pri strojnoj mužnji krava (Mijić, Pero, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek