Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 333716

Utjecaj dodatka ružmarina na održivost i gorčinu djevičanskog maslinovog ulja tijekom skladištenja


Lukačin, Helena
Utjecaj dodatka ružmarina na održivost i gorčinu djevičanskog maslinovog ulja tijekom skladištenja, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 333716 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka ružmarina na održivost i gorčinu djevičanskog maslinovog ulja tijekom skladištenja
(The influence of the rosemary addition on the oxidative stability and the bitterness of virgin olive oil during storage)

Autori
Lukačin, Helena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.04

Godina
2008

Stranica
73

Mentor
Škevin, Dubravka

Ključne riječi
djevičansko maslinovo ulje; fenoli; gorčina; ružmarin
(bitterness; phenols; rosemary; virgin olive oil)

Sažetak
U ovom radu ispitivana je održivost i gorčina djevičanskog maslinovog ulja tijekom skladištenja, ovisno o udjelu dodanog ružmarina, kao i načinu dodavanja. 2, 5% i 7% suhih listića ružmarina u jednoj seriji su samljeveni, macerirani u ulju i odfiltrirani, dok su u drugoj seriji dodani integralni listići koji su ostali u ulju tijekom skladištenja. Određivani su osnovni parametri kakvoće (slobodne masne kiseline, peroksidni broj, K brojevi), udjel klorofila, indeks boje, udjel fenolnih spojeva i intenzitet gorčine (IG). Panel grupa je senzorski ocijenila gorčinu i preferenciju prema pripremljenim uzorcima. Uzorci u kojima su listići macerirani i odfiltrirani, imali su bolju održivost od uzoraka s integralnim listićima. Povećanje udjela dodanih listića nije značajno utjecalo na održivost. Tijekom skladištenja u svim uzorcima se smanjivao indeks boje, udjel klorofila i fenola, jedino su o-difenoli u uzorcima s integralnim listićima nakon 30 dana skladištenja rasli. Intenzitet gorčine određen spektrofotometrijski, bio je uglavnom u korelaciji s udjelom fenola i senzorski određenom gorčinom. Na gorčinu je kod maceriranih listića utjecao udjel dodanih listića, dok kod cijelih listića udjel nije imao značajan utjecaj. Testovima preferencije uzorci s maceriranim listićima bili su najošije ocijenjeni na početku skladištenja, a uzorci s cijelim listićima na kraju skladištenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-0704 - Stabilnost ulja i bioaktivnih spojeva u ulju tijekom prerade i skladištenja (Škevin, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravka Škevin (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lukačin, Helena
Utjecaj dodatka ružmarina na održivost i gorčinu djevičanskog maslinovog ulja tijekom skladištenja, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Lukačin, H. (2008) 'Utjecaj dodatka ružmarina na održivost i gorčinu djevičanskog maslinovog ulja tijekom skladištenja', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Luka\v{c}in, Helena}, year = {2008}, pages = {73}, keywords = {djevi\v{c}ansko maslinovo ulje, fenoli, gor\v{c}ina, ru\v{z}marin}, title = {Utjecaj dodatka ru\v{z}marina na odr\v{z}ivost i gor\v{c}inu djevi\v{c}anskog maslinovog ulja tijekom skladi\v{s}tenja}, keyword = {djevi\v{c}ansko maslinovo ulje, fenoli, gor\v{c}ina, ru\v{z}marin}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Luka\v{c}in, Helena}, year = {2008}, pages = {73}, keywords = {bitterness, phenols, rosemary, virgin olive oil}, title = {The influence of the rosemary addition on the oxidative stability and the bitterness of virgin olive oil during storage}, keyword = {bitterness, phenols, rosemary, virgin olive oil}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font