Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 333699

Utjecaj dodatka maceriranog ružmarina na svojstva djevičanskog maslinovog ulja


Stamenković, Ivan
Utjecaj dodatka maceriranog ružmarina na svojstva djevičanskog maslinovog ulja, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 333699 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka maceriranog ružmarina na svojstva djevičanskog maslinovog ulja
(The influence of macerated rosemary on characteristics of virgin olive oil)

Autori
Stamenković, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.07

Godina
2007

Stranica
60

Mentor
Rade, Desanka

Ključne riječi
antioksidansi; djevičansko maslinovo ulje; fenoli; ružmarin
(antioxidants; phenols; rosemary; virgin olive oil)

Sažetak
Utjecaj maceriranog ružmarina (5%) na svojstva djevičanskog maslinovog ulja sa tržišta iz maslinarske godine 2005/06. ispitivan je tijekom 60 dana u intervalu svakih 15 dana. Određivani su osnovni parametri kakvoće, oksidacijska stabilnost (Rancimat metoda), udjel klorofila i indeks boje, udjel fenolnih spojeva i intenzitet gorčine (spektrofotometrijska metoda). Sastav polifenola određen je HPLC metodom. Sastavljena panel grupa je senzorski ocijenila uzorke. Macerirani ružmarin nije utjecao na hidrolitičke promjene u ulju. Vrijednosti za peroksidni broj i specifičnu apsorbanciju u UV svjetlu pokazuju antioksidacijsko djelovanje ružmarina. Dodatak maceriranog ružmarina utjecao je na boju ulja. Udjel ukupnih fenola i orto difenola je tijekom 60 dana bio veći u uzorku s maceriranim ružmarinom za 35% - 42% nego u kontrolnom uzorku. Ukupni fenoli su se u svim uzorcima tijekom skladištenja smanjivali, dok su se orto difenoli smanjivali samo u kontrolnom uzorku. HPLC metodom u uzorku s maceriranim ružmarinom identificirani su fenoli koji nisu bili prisutni u kontrolnom uzorku. Senzorska analiza pokazala je značajnije razlike u gorčini samo za kontrolno ulje i ulja s ružmarinom nakon 60 dana skladištenja, a za preferenciju nije bili značajnih razlika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-0704 - Stabilnost ulja i bioaktivnih spojeva u ulju tijekom prerade i skladištenja (Škevin, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Desanka Rade (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Stamenković, Ivan
Utjecaj dodatka maceriranog ružmarina na svojstva djevičanskog maslinovog ulja, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Stamenković, I. (2007) 'Utjecaj dodatka maceriranog ružmarina na svojstva djevičanskog maslinovog ulja', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Stamenkovi\'{c}, Ivan}, year = {2007}, pages = {60}, keywords = {antioksidansi, djevi\v{c}ansko maslinovo ulje, fenoli, ru\v{z}marin}, title = {Utjecaj dodatka maceriranog ru\v{z}marina na svojstva djevi\v{c}anskog maslinovog ulja}, keyword = {antioksidansi, djevi\v{c}ansko maslinovo ulje, fenoli, ru\v{z}marin}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Stamenkovi\'{c}, Ivan}, year = {2007}, pages = {60}, keywords = {antioxidants, phenols, rosemary, virgin olive oil}, title = {The influence of macerated rosemary on characteristics of virgin olive oil}, keyword = {antioxidants, phenols, rosemary, virgin olive oil}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font