Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 333589

Antioksidacijski pokazatelji preopterećenosti željezom u uvjetima prehrane obogaćene biljnim uljima


Tota, Marin
Antioksidacijski pokazatelji preopterećenosti željezom u uvjetima prehrane obogaćene biljnim uljima, 2007., doktorska disertacija, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 333589 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antioksidacijski pokazatelji preopterećenosti željezom u uvjetima prehrane obogaćene biljnim uljima
(Antioxidative status in iron overloaded mice fed vegetable oils)

Autori
Tota, Marin

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.06

Godina
2007

Stranica
110

Mentor
Domitrović, Robert

Ključne riječi
maslinovo ulje; kukuruzno ulje; željezo; SOD; GPx; vitamin A; vitamin E; masne kiseline; lipidna peroksidacija
(olive oil; corn oil; iron; SOD; GPx; vitamin A; vitamin E; fatty acids; lipid peroxidation)

Sažetak
Cilj ovog rada je utvrditi učinke prehrane obogaćene željezom, kukuruznim uljem ili maslinovim uljem na antioksidacijski status muških BALB/c miševa koji su hranjeni 3 tjedna uz dodatak 5% biljnih ulja s adekvatnim ili povećanim unosom karbonilnog željeza. Preopterećenje željezom povisuje koncentraciju željeza u jetri, a smanjenu koncentraciju bakra, dok se koncentracija cinka nije mijenjala. Skupine koje su hranjene uz dodatak ulja i željeza imale su veće vrijednosti TBARS te smanjenu aktivnost CuZnSOD i GPx. Koncentracija vitamina A i vitamina E se smanjuje u serumu, a povećava u jetri kod skupina miševa preopterećenih željezom u odnosu na kontrolnu skupinu. Antioksidacijski status je pod utjecajem vrste masti iz hrane i pod utjecajem željeza. Dodatak ulja u hranu mijenja omjer PUFA/MUFA, utječe na transport željeza u jetru te stvara više slobodnih radikala.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Temeljne medicinske znanosti



POVEZANOST RADA


Projekti:
062-0621341-0061 - Masne kiseline i polifenoli u regeneraciji i reparaciji tkiva. (Milin, Čedomila, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Marin Tota (autor)

Avatar Url Robert Domitrović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tota, Marin
Antioksidacijski pokazatelji preopterećenosti željezom u uvjetima prehrane obogaćene biljnim uljima, 2007., doktorska disertacija, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Tota, M. (2007) 'Antioksidacijski pokazatelji preopterećenosti željezom u uvjetima prehrane obogaćene biljnim uljima', doktorska disertacija, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Tota, Marin}, year = {2007}, pages = {110}, keywords = {maslinovo ulje, kukuruzno ulje, \v{z}eljezo, SOD, GPx, vitamin A, vitamin E, masne kiseline, lipidna peroksidacija}, title = {Antioksidacijski pokazatelji preoptere\'{c}enosti \v{z}eljezom u uvjetima prehrane oboga\'{c}ene biljnim uljima}, keyword = {maslinovo ulje, kukuruzno ulje, \v{z}eljezo, SOD, GPx, vitamin A, vitamin E, masne kiseline, lipidna peroksidacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Tota, Marin}, year = {2007}, pages = {110}, keywords = {olive oil, corn oil, iron, SOD, GPx, vitamin A, vitamin E, fatty acids, lipid peroxidation}, title = {Antioxidative status in iron overloaded mice fed vegetable oils}, keyword = {olive oil, corn oil, iron, SOD, GPx, vitamin A, vitamin E, fatty acids, lipid peroxidation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font