Pregled bibliografske jedinice broj: 333575
Utjecaj uvjeta bijeljenja sojinog ulja na oksidacijske promjene
Utjecaj uvjeta bijeljenja sojinog ulja na oksidacijske promjene, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 333575 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj uvjeta bijeljenja sojinog ulja na oksidacijske promjene
(Influence of bleaching conditions on oxidation changes of soybean oil)
Autori
Vicković, Janja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.12
Godina
2006
Stranica
53
Mentor
Rade, Desanka
Ključne riječi
sojino ulje; bijeljenje; oksidacija
(soybean oil; bleaching; oxidation)
Sažetak
Odabir odgovarajućih uvjeta bijeljenja kod rafinacije ulja, ima važan utjecaj na njegovu konačnu kvalitetu i oksidacijsku stabilnost. U ovom radu ulje je laboratorijski bijeljeno s različitim koncentracijama aktivne zemlje (0.5, 1.0 i 1.5%), te pri različitim temperaturama (95, 105 i 115 0C), i vremenima kontakta ulja i zemlje (20, 30 i 40 minuta). U bijeljenom ulju su određivane vrijednosti crvenih i žutih Lovibond jedinica, % slobodnih masnih kiselina, peroksidni broj, anisidinski broj, Totox broj i UV apsorbancija na 232 i 270 nm. Analizirano je 17 uzoraka neutraliziranog sojinog ulja. Zadovoljavajući rezultati bijeljenja, što se tiče boje i oksidacijske stabilnosti ulja, su postignuti samo kod koncentracije zemlje od 1.5%, u uzorcima koji su bijeljeni pri 95 0C i 30 minuta, odnosno pri 105 0C i 20 minuta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija