Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 333524

Utjecaj uvjeta prerade koštica buče Cucurbita pepo L. na bioaktivne sastojke i održivost ulja


Neđeral, Sandra
Utjecaj uvjeta prerade koštica buče Cucurbita pepo L. na bioaktivne sastojke i održivost ulja, 2008., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 333524 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj uvjeta prerade koštica buče Cucurbita pepo L. na bioaktivne sastojke i održivost ulja
(The influence of processing conditions of pumpkin Cucurbita pepo L. seed on bioactive compounds and oil stability)

Autori
Neđeral, Sandra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.02

Godina
2008

Stranica
133

Mentor
Rade, Desanka

Ključne riječi
bučino ulje; bioaktivni sastojci; održivost; patvorenje; prešanje; sastav masnih kiselina
(adulteration; bioactive compounds; fatty acid composition; oxidative stability; pressing; pumpkin seed oil)

Sažetak
Istraživan je utjecaj godine uzgoja i uvjeta prerade bučinih koštica (beskorke i obične) i miješanja bučinih ulja s rafiniranim uljima na njegovu kvalitetu i održivost. Uvjeti prerade nisu jednako utjecali na sve sastojke, ali je održivost bila najbolja u uljima iz termički obrađenih koštica. Udjel i sastav nekih spojeva razlikovao se i s obzirom na vrstu koštice i godinu uzgoja. Dodatak rafiniranih ulja utjecao je na održivost bučinog ulja, a već 2% ovih ulja moguće je identificirati putem sastava sterola.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-0704 - Stabilnost ulja i bioaktivnih spojeva u ulju tijekom prerade i skladištenja (Škevin, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sandra Balbino (autor)

Avatar Url Desanka Rade (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Neđeral, Sandra
Utjecaj uvjeta prerade koštica buče Cucurbita pepo L. na bioaktivne sastojke i održivost ulja, 2008., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Neđeral, S. (2008) 'Utjecaj uvjeta prerade koštica buče Cucurbita pepo L. na bioaktivne sastojke i održivost ulja', doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ne\djeral, Sandra}, year = {2008}, pages = {133}, keywords = {bu\v{c}ino ulje, bioaktivni sastojci, odr\v{z}ivost, patvorenje, pre\v{s}anje, sastav masnih kiselina}, title = {Utjecaj uvjeta prerade ko\v{s}tica bu\v{c}e Cucurbita pepo L. na bioaktivne sastojke i odr\v{z}ivost ulja}, keyword = {bu\v{c}ino ulje, bioaktivni sastojci, odr\v{z}ivost, patvorenje, pre\v{s}anje, sastav masnih kiselina}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ne\djeral, Sandra}, year = {2008}, pages = {133}, keywords = {adulteration, bioactive compounds, fatty acid composition, oxidative stability, pressing, pumpkin seed oil}, title = {The influence of processing conditions of pumpkin Cucurbita pepo L. seed on bioactive compounds and oil stability}, keyword = {adulteration, bioactive compounds, fatty acid composition, oxidative stability, pressing, pumpkin seed oil}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font