Pregled bibliografske jedinice broj: 333524
Utjecaj uvjeta prerade koštica buče Cucurbita pepo L. na bioaktivne sastojke i održivost ulja
Utjecaj uvjeta prerade koštica buče Cucurbita pepo L. na bioaktivne sastojke i održivost ulja, 2008., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 333524 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj uvjeta prerade koštica buče Cucurbita pepo L. na bioaktivne sastojke i održivost ulja
(The influence of processing conditions of pumpkin Cucurbita pepo L. seed on bioactive compounds and oil stability)
Autori
Neđeral, Sandra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.02
Godina
2008
Stranica
133
Mentor
Rade, Desanka
Ključne riječi
bučino ulje; bioaktivni sastojci; održivost; patvorenje; prešanje; sastav masnih kiselina
(adulteration; bioactive compounds; fatty acid composition; oxidative stability; pressing; pumpkin seed oil)
Sažetak
Istraživan je utjecaj godine uzgoja i uvjeta prerade bučinih koštica (beskorke i obične) i miješanja bučinih ulja s rafiniranim uljima na njegovu kvalitetu i održivost. Uvjeti prerade nisu jednako utjecali na sve sastojke, ali je održivost bila najbolja u uljima iz termički obrađenih koštica. Udjel i sastav nekih spojeva razlikovao se i s obzirom na vrstu koštice i godinu uzgoja. Dodatak rafiniranih ulja utjecao je na održivost bučinog ulja, a već 2% ovih ulja moguće je identificirati putem sastava sterola.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-0704 - Stabilnost ulja i bioaktivnih spojeva u ulju tijekom prerade i skladištenja (Škevin, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb