Pregled bibliografske jedinice broj: 33345
Učinci multienzimskog pripravka dodanog hrani na proizvodna svojstva pilića u tovu
Učinci multienzimskog pripravka dodanog hrani na proizvodna svojstva pilića u tovu, 1996., doktorska disertacija, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 33345 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinci multienzimskog pripravka dodanog hrani na proizvodna svojstva pilića u tovu
(The effects of multienzyme preparation on production results of fattening chicks)
Autori
Mikulec, Željko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.11
Godina
1996
Stranica
112
Mentor
Šerman, Vlasta
Ključne riječi
hranidba; tov pilića; raž; enzimski pripravak Polizym; prirast; konverzija hrane; trbušna mast; vlažnost stelje
(nutrition; fattening chicks; rye; enzyme preparation Polizym; body mass gain; feed conversion; abdominal fat; litter moisture)
Sažetak
Istražen je učinak multienzimskog pripravka Polizym (amilaza, proteaza, beta-glukanaza, beta-glukozidaza i celulaza) na proizvodne rezultate pilića u tovu hranjenih obrocima koji su sadržavali 6%, 30% i 60% raži. Istraživanje je provedeno na ukupno 280 neseksiranih pilića tovnih hibrida linije Ross u trajanju 42 dana. Pilići su podijeljeni u 7 skupina (kontrolna i 6 pokusnih) po 40 životinja, držani u kaveznom sustavu i hranjeni i napajani po volji. Prva tri tjedna svi pilići su hranjeni početnom smjesom za tov pilića (starter), a posljednja tri tjedna završnom smjesom (finišer). Kontrolna skupina pilića hranjena je komercijalnim starterom i finišerom baziranim na kukuruzu, dok je u smjesama za piliće pokusnih skupina kukuruz supstituiran s raži u količini 10, 50 ili 100% u odnosu na komercijalnu smjesu (6, 30 ili 60% raži u obroku). Pilići su hranjeni navedenim udjelima raži uz ili bez dodatka multienzimskog pripravka Polizym. Učinak raži, kao i dodanog enzimskog pripravka, ustanovljen je na vrijednostima prorasta tjelesne mase, konverzije hrane, količine trbušne masti, ujednačenosti jata te vlažnosti fecesa. Učinak raži na zdravstveno stanje jata praćen je svakodnevno, a uginuli su pilići pregledani patomorfološki. Mjerenje ukupnog prirasta tjelesne mase na kraju istraživanja pokazalo je da veći udio raži (30 i 60%) u obroku pilića u tovu značajno smanjuje tjelesnu masu dok naprotiv, manji udio raži (6%) ima povoljan učinak. Dodatak Polizyma povećava hranidbenu vrijednost, posebice pri njenom manjem udjelu u obroku (6%), što rezultira većom tjelesnom masom pilića. Ujednačenost tjelesne mase pilića također ovisi o udjelu raži u obroku. Povećanje udjela raži u ovom istraživanju povećava raslojenost pilića, a dodatak Polizyma ima pozitivan učinak i pri većem udjelu raži. Veće količine raži u obroku pilića u tovu (30 i 60%) povećavaju konverziju hrane i količinu trbušne masti, neovisno o dodanom Polizymu, dok je konverzija hrane i količina trbušne masti pri manjem udjelu raži u obroku (6%) bolja, odnosno manja, pri dodanom Polizymu. Udio raži u obrocima za piliće u tovu utječe i na vlažnost fecesa. Dodatak Polizyma u obroke djeluje na smanjenje vlažnosti fecesa samo pri 10 postotnoj zamjeni kukuruza sa raži. Udio raži u obrocima i dodatak Polizyma u obroke u ovom istraživanju nisu utjecali na zdravlje pilića tijekom 42 dana tova.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo