Pregled bibliografske jedinice broj: 332963
Prinos i kvaliteta korijena šećerne repe kao osobina sorte i posljedica gnojidbe dušikom
Prinos i kvaliteta korijena šećerne repe kao osobina sorte i posljedica gnojidbe dušikom // Zbornik radova 43. hrvatskog i 3. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 637-640 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 332963 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prinos i kvaliteta korijena šećerne repe kao
osobina sorte i posljedica gnojidbe dušikom
(Sugar beet root yield and quality as a
characteristic of hybrid and result of nitrogen
fertilization)
Autori
Kristek, Suzana ; Kristek, Andrija ; Glavaš Tokić, Renata
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 43. hrvatskog i 3. međunarodnog simpozija agronoma
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008, 637-640
ISBN
978-953-6135-67-7
Skup
43. Hrvatski i 3. Međunarodni Simpozij Agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 18.02.2008. - 21.02.2008
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
šećerne repa ; gnojidba dušikom ; hibridi ; prinos ; kvaliteta korijena
(sugar beet ; nitrogen fertilization ; hybrids ; yield ; root quality)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj povećane gnojidbe dušikom na prinos i kvalitetu korijena te prinos šećera ovisno o genotipu. U pokuse je uključeno 16 hibrida šećerne repe (S1 - S16), od čega je 8. hibrida pripadalo Z, a 8. N-tipu. Potrebna gnojidba dušikom određena je analizom tla iz uzoraka uzetih u proljeće prije sjetve, a gnojidba je izvršena predsjetveno sa 54 kg N/ha (G0). Ostale varijante dobivene su gnojidbom u prihrani iznad izračunate količine i to: varijanta G1– 27 kgN/ha ; G2– 54 kgN/ha ; G3– 81 kgN/ha ; G4– 108 kgN/ha. Najveći prosječni prinos korijena dobiven je kod varijante G0, a iznosio je kod hibrida Z tipa 73, 21 t/ha, a kod hibrida N-tipa 75, 13 t/ha. Najveći prosječni sadržaj šećera također je dobiven kod varijanti G0, te je iznosio kod hibrida Z-tipa 16, 57%, odnosno 16, 17% (N- tip). Povećana gnojidba dušikom dovela je do porasta topivih nešećera, osobito AmN, koji je prosječno povećan već kod G1 varijante u odnosu na G0 za 26%. Najveći prosječni prinos šećera ostvaren je uz gnojidbu G0, iako su pojedini hibridi nejednako reagirali na povećanu gnojidbu. Povećano dodavanje dušika iznad izračunatih, potrebnih količina (G0) dovelo je do vrlo značajnog pada prinosa šećera.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-079-0000000-3534 - Povećanje sadržaja šećera u repi izborom genotipa i agrotehničkih mjera (Kristek, Andrija, MZOS ) ( CroRIS)
MZOS-079-0791843-1933 - Ishrana šećerne repe dušikom ovisno o osobinama tla i genotipu (Kristek, Suzana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek