Pregled bibliografske jedinice broj: 332887
Ekstrakcija oligosaharida iz soje
Ekstrakcija oligosaharida iz soje // Zbornik sažetaka 43. hrvatskog i 3. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 175-176 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 332887 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekstrakcija oligosaharida iz soje
(Oligosaccharides Extraction from Soybean)
Autori
Sudar, Rezica ; Jurković, Zorica ; Vratarić, Marija ; Sudarić, Aleksandra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 43. hrvatskog i 3. međunarodnog simpozija agronoma
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008, 175-176
ISBN
978-953-6135-66-0
Skup
43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 18.02.2008. - 21.02.2008
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
soja; oligosaharidi; ekstrakcija; HPLC razdvajanje
(soybean; oligosaccharides; extraction; HPLC separation)
Sažetak
Soja je najlakše dostupan i jeftin izvor dodatnih bjelančevina hrani za ljude, stoku i perad. Hranidbena vrijednost soje međutim je ograničena zbog neprobavljivosti galaktooligosaharida koji uzrokuju nadimanje. S druge strane povećan je interes oligosaharida za primjenu kao nutraceutika. Cilj ovog rada bio je procijeniti metodu ekstrakcije razdvajanja, identifikacije i kvantifikacije topljivih saharida (monosaharida, saharoze, rafinoze i stahioze) u soji. Četiri uzorka soje su samljevena, a zatim ekstrahirana vodom tijekom 10, 20 i 30 minuta pri 25 i 50 C zbog utvrđivanja razlike u količini saharida u odnosu na vrijeme i temperaturu ekstrakcije. Razdvajanje je provedeno na visokorazlučivom tekućinskom kromatografskom sustavu (HPLC) opremljenim izokratnom pumpom, MetaCharb Ca plus kolonom i refraktiv indeks detektorom. Saharidi su identificirani iz vodenog ekstrakta uzorka prema vremenu zadržavanja i kvantificirani postupkom externog standarda prema površini pikova. Rezultati su pokazali da je najučinkovitija ekstrakcija saharida tijekom 20 minuta pri 50 C. Pri ovim uvjetima ekstrakcije količina ukupnih šećera kretala se u rasponu od 7, 858% do 9, 030%, a oligosaharidi su zastupljeni 33, 88% - 49, 24% u odnosu na ukupne šećere u uzorcima soje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
073-0730489-0344 - Kontinuirano genetsko unapređenje soje suvremenim metodama oplemenjivanja (Sudarić, Aleksandra, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek
Profili:
Aleksandra Sudarić
(autor)
Marija Vratarić
(autor)
Rezica Sudar
(autor)
Zorica Jurković
(autor)