Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 332887

Ekstrakcija oligosaharida iz soje


Sudar, Rezica; Jurković, Zorica; Vratarić, Marija; Sudarić, Aleksandra
Ekstrakcija oligosaharida iz soje // Zbornik sažetaka 43. hrvatskog i 3. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 175-176 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 332887 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ekstrakcija oligosaharida iz soje
(Oligosaccharides Extraction from Soybean)

Autori
Sudar, Rezica ; Jurković, Zorica ; Vratarić, Marija ; Sudarić, Aleksandra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 43. hrvatskog i 3. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008, 175-176

ISBN
978-953-6135-66-0

Skup
43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 18.02.2008. - 21.02.2008

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
soja; oligosaharidi; ekstrakcija; HPLC razdvajanje
(soybean; oligosaccharides; extraction; HPLC separation)

Sažetak
Soja je najlakše dostupan i jeftin izvor dodatnih bjelančevina hrani za ljude, stoku i perad. Hranidbena vrijednost soje međutim je ograničena zbog neprobavljivosti galaktooligosaharida koji uzrokuju nadimanje. S druge strane povećan je interes oligosaharida za primjenu kao nutraceutika. Cilj ovog rada bio je procijeniti metodu ekstrakcije razdvajanja, identifikacije i kvantifikacije topljivih saharida (monosaharida, saharoze, rafinoze i stahioze) u soji. Četiri uzorka soje su samljevena, a zatim ekstrahirana vodom tijekom 10, 20 i 30 minuta pri 25 i 50 C zbog utvrđivanja razlike u količini saharida u odnosu na vrijeme i temperaturu ekstrakcije. Razdvajanje je provedeno na visokorazlučivom tekućinskom kromatografskom sustavu (HPLC) opremljenim izokratnom pumpom, MetaCharb Ca plus kolonom i refraktiv indeks detektorom. Saharidi su identificirani iz vodenog ekstrakta uzorka prema vremenu zadržavanja i kvantificirani postupkom externog standarda prema površini pikova. Rezultati su pokazali da je najučinkovitija ekstrakcija saharida tijekom 20 minuta pri 50 C. Pri ovim uvjetima ekstrakcije količina ukupnih šećera kretala se u rasponu od 7, 858% do 9, 030%, a oligosaharidi su zastupljeni 33, 88% - 49, 24% u odnosu na ukupne šećere u uzorcima soje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
073-0730489-0344 - Kontinuirano genetsko unapređenje soje suvremenim metodama oplemenjivanja (Sudarić, Aleksandra, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Sudar, Rezica; Jurković, Zorica; Vratarić, Marija; Sudarić, Aleksandra
Ekstrakcija oligosaharida iz soje // Zbornik sažetaka 43. hrvatskog i 3. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 175-176 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Sudar, R., Jurković, Z., Vratarić, M. & Sudarić, A. (2008) Ekstrakcija oligosaharida iz soje. U: Pospišil, M. (ur.)Zbornik sažetaka 43. hrvatskog i 3. međunarodnog simpozija agronoma.
@article{article, author = {Sudar, Rezica and Jurkovi\'{c}, Zorica and Vratari\'{c}, Marija and Sudari\'{c}, Aleksandra}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2008}, pages = {175-176}, keywords = {soja, oligosaharidi, ekstrakcija, HPLC razdvajanje}, isbn = {978-953-6135-66-0}, title = {Ekstrakcija oligosaharida iz soje}, keyword = {soja, oligosaharidi, ekstrakcija, HPLC razdvajanje}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Sudar, Rezica and Jurkovi\'{c}, Zorica and Vratari\'{c}, Marija and Sudari\'{c}, Aleksandra}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2008}, pages = {175-176}, keywords = {soybean, oligosaccharides, extraction, HPLC separation}, isbn = {978-953-6135-66-0}, title = {Oligosaccharides Extraction from Soybean}, keyword = {soybean, oligosaccharides, extraction, HPLC separation}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font