Pregled bibliografske jedinice broj: 332861
Učinak maslinova ulja na tijek infekcije izazvane bakterijom Listeria monocytogenes
Učinak maslinova ulja na tijek infekcije izazvane bakterijom Listeria monocytogenes, 2008., diplomski rad, Medicinski fakultet, Rijeka
CROSBI ID: 332861 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinak maslinova ulja na tijek infekcije izazvane bakterijom Listeria monocytogenes
(Importance of virgin olive oil in the progress of Listeria monocytogenes infection)
Autori
Bogetić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Medicinski fakultet
Mjesto
Rijeka
Datum
17.04
Godina
2008
Stranica
67
Mentor
Giacometti, Jasminka ; Abram, Maja
Neposredni voditelj
Abram, Maja
Ključne riječi
maslinovo ulje; polifenoli; L.monocytogenes; sastav masnih kiselina; polarni lipidi; CFU; ALT; AST
(olive oil; polyphenols; L.monocytogenes; fatty acid composition; polar lipids; CFU; ALT; AST)
Sažetak
Listeria monocytogenes je gram-pozitivna bakterija koja uzrokuje sepsu i meningitis u imunokompromitirajućih pacijenata te značajne infekcije u trudnica. Listerioze miševa često se primjenjuje kao model za određivanje različitih čimbenika i stanica koje sudjeluju u odgovoru domaćina na ovaj unutarstanični patogen. Prehrana domaćina bitno utječe na urođenu i stečenu imunost. Višestrukonezasićene n-3 masne kiseline (PUFA) unešene prehranom imaju protuupalni i imunomodulacijski učinak, utječu na smanjenje produkcije upalnih eikozanoida i citokina kao i proliferaciju T stanica. Tako prehrana obogaćena n-3 PUFA (riblje ulje) utječe na smanjenje biosinteze IL-12 i IFNgama kod izazvane infekcije L.monocytogenes. Prehranom unešene masti bitno mijenjaju sastav membrana tkiva te mogu biti važne u imunosnom odgovoru domaćina na infekciju. Pokazalo se da maslinovo ulje ima baktericidna svojstva. Dva su razloga koja upućuju na ovu hipotezu: a) veliki udio oleinske kiseline (n-9) koja ima sličan učinak n-3 PUFA jer mijenja odnos n:3/n-6 kiselina unešenih prehranom i tako omogućava sintezu “ dobrih eikozanoida” , a smanjuje sintezu “ loših eikozanoida” (PGE2, LTB4) te prilagođavaju stečenu imunost domaćina ; b) prisutnost bioaktivnih fenolnih tvari, koje imaju višestruke uloge (antioksidansi, inhibitori upalnih enzima, itd.). Baktericidni i bioaktivni učinak imaju maslinova ulja visokog sadržaja fenolnih tvari (tirosol, hidroksitirosol, oleuropein, verbaskozid, i dr.) U radu je određena promjena sastava masnih kiselina membranskih fosfolipida jetre u ženki Balb/c miša inficiranih L.monocytogenes, utjecaj n-9 masne kiseline i polifenola (prehrana obogaćena maslinovim uljem), utjecaj polifenola maslinova ulja na tijek infekcije in vivo. Primjenjeni model je dobro odabran u istraživanju kojim se povezuje lipidni profil membrana domaćina s prirodnom i stečenom imunosti, odnosno s otpornošću domaćina prema infekciji izazvanoj L.monocytogenes.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Kemija, Biologija, Temeljne medicinske znanosti
POVEZANOST RADA
Projekti:
062-0000000-0221 - Potencijalna primjena kakao polifenola u inhibiciji fibroze jetre
062-0621273-1235 - Eksperimentalna perinatalna listerioza (Abram, Maja, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka