Pregled bibliografske jedinice broj: 33281
Nastanak histamina i gizerozina u ribljem brašnu i njihovo značenje u etiopatogenezi oštećenja želuca u peradi
Nastanak histamina i gizerozina u ribljem brašnu i njihovo značenje u etiopatogenezi oštećenja želuca u peradi // Praxis veterinaria, 46 (1998), 1-2; 29-34 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, ostalo)
CROSBI ID: 33281 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nastanak histamina i gizerozina u ribljem brašnu i njihovo značenje u etiopatogenezi oštećenja želuca u peradi
(Occurence of histamine and gizzerosine in fish meal and their significance in ethiopathogenesis of gizzard erosion in poultry)
Autori
Džaja, Petar ; Grabarević, Željko
Izvornik
Praxis veterinaria (0350-4441) 46
(1998), 1-2;
29-34
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, ostalo
Ključne riječi
histamin; gizerozin; riblje brašno; stočna hrana; erozije kutikule mišićnog želuca; perad
(histamine; gizzerosine; fish meal; poultry food; gizzard erosion; poultry)
Sažetak
Dokazano je kako histamin nastaje enzimski iz mainokiseline histidina, a stvaraju ga i određene vrste bakterija. U peradarskoj proizvodnji otrovanje pilića s histaminom posljedica je uporabe hrane koja u sebi sadrži riblje brašno. Bolest opisanu kao "black vomit disease" dokazano je da ju uzrokuju histamin i gizerozin koji se nalazi u peradarskoj hrani. Histamin i gizerozin najčešće uzrokuju lezije kutikule mišićnog želuca, povećan mortalitet i povećanu konverziju hrane. Riblje brašno kao krmivo životinjskog podrijetla vrlo brzo mijenja svoja svojstva, a zbog sadržaja velike količine histidina može imati za posljedicu stvaranje velike količine histamina i gizerozina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Veterinary Index
- Veterinary Bulletin
- Vet CD