Pregled bibliografske jedinice broj: 332610
Utjecaj temperature sušenja na stupanj želatinizacije škroba
Utjecaj temperature sušenja na stupanj želatinizacije škroba // Krmiva - časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 49 (2007), 6; 309-316 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 332610 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj temperature sušenja na stupanj želatinizacije škroba
(Influence of drying temperature on starch gelatinization in corn kernel)
Autori
Voća, Neven ; Krička, Tajana ; Janušić, Vanja ; Matin, Ana ; Ćurić, Duška
Izvornik
Krmiva - časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 49
(2007), 6;
309-316
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Stupanj želatinizacije; škrob; zrno kukuruza; sušenje
(Gelatinization; starch; corn kernel; drying)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je odrediti stupanj želatinizacije škroba kukuruza kao fizikalno-kemijska promjena, uvjetovana termičkim postupkom sušenja zrna. Postupak sušenja provodio se na četiri temperature sušenja zraka i to 70, 90, 110 i 130º ; ; C na uzorcima zrna pet hibrida kukuruza Bc 462, Bc 4982, Bc Jumbo 48, Florencia i Stefania, uzgojenih tijekom tri vegetacijske sezone. Usporedbom srednjih vrijednosti otpuštanja vode iz zrna, kroz tri godine istraživanja, najsporije je otpuštao vodu iz zrna hibrid Stefania, a značajno najbrže hibrid Florencia, kod kojega je utvrđen i najveći udio škroba. Najmanji stupanj želatinizacije škroba utvrđen je kod uzoraka koji su prirodno osušeni, a porastom temperature sušenja povećavao se stupanj želatinizacije škroba. Najveći stupanj želatinizacije škroba utvrđen je kod hibrida Bc 462, a najmanji kod hibrida Bc Jumbo 48. Vegetacijska sezona tijekom uzgoja zrna kukuruza imala je značajan utjecaj na brzinu otpuštanja vode te sadržaj škroba u zrnu istraživanih hibrida kukuruza.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
0178-001
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Duška Ćurić
(autor)
Ana Matin
(autor)
Neven Voća
(autor)
Vanja Jurišić
(autor)
Tajana Krička
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts