Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 332610

Utjecaj temperature sušenja na stupanj želatinizacije škroba


Voća, Neven; Krička, Tajana; Janušić, Vanja; Matin, Ana; Ćurić, Duška
Utjecaj temperature sušenja na stupanj želatinizacije škroba // Krmiva - časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 49 (2007), 6; 309-316 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 332610 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj temperature sušenja na stupanj želatinizacije škroba
(Influence of drying temperature on starch gelatinization in corn kernel)

Autori
Voća, Neven ; Krička, Tajana ; Janušić, Vanja ; Matin, Ana ; Ćurić, Duška

Izvornik
Krmiva - časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 49 (2007), 6; 309-316

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Stupanj želatinizacije; škrob; zrno kukuruza; sušenje
(Gelatinization; starch; corn kernel; drying)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je odrediti stupanj želatinizacije škroba kukuruza kao fizikalno-kemijska promjena, uvjetovana termičkim postupkom sušenja zrna. Postupak sušenja provodio se na četiri temperature sušenja zraka i to 70, 90, 110 i 130&ordm ; ; C na uzorcima zrna pet hibrida kukuruza Bc 462, Bc 4982, Bc Jumbo 48, Florencia i Stefania, uzgojenih tijekom tri vegetacijske sezone. Usporedbom srednjih vrijednosti otpuštanja vode iz zrna, kroz tri godine istraživanja, najsporije je otpuštao vodu iz zrna hibrid Stefania, a značajno najbrže hibrid Florencia, kod kojega je utvrđen i najveći udio škroba. Najmanji stupanj želatinizacije škroba utvrđen je kod uzoraka koji su prirodno osušeni, a porastom temperature sušenja povećavao se stupanj želatinizacije škroba. Najveći stupanj želatinizacije škroba utvrđen je kod hibrida Bc 462, a najmanji kod hibrida Bc Jumbo 48. Vegetacijska sezona tijekom uzgoja zrna kukuruza imala je značajan utjecaj na brzinu otpuštanja vode te sadržaj škroba u zrnu istraživanih hibrida kukuruza.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0178-001

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Duška Ćurić (autor)

Avatar Url Ana Matin (autor)

Avatar Url Neven Voća (autor)

Avatar Url Vanja Jurišić (autor)

Avatar Url Tajana Krička (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Voća, Neven; Krička, Tajana; Janušić, Vanja; Matin, Ana; Ćurić, Duška
Utjecaj temperature sušenja na stupanj želatinizacije škroba // Krmiva - časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 49 (2007), 6; 309-316 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Voća, N., Krička, T., Janušić, V., Matin, A. & Ćurić, D. (2007) Utjecaj temperature sušenja na stupanj želatinizacije škroba. Krmiva - časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 49 (6), 309-316.
@article{article, author = {Vo\'{c}a, Neven and Kri\v{c}ka, Tajana and Janu\v{s}i\'{c}, Vanja and Matin, Ana and \'{C}uri\'{c}, Du\v{s}ka}, year = {2007}, pages = {309-316}, keywords = {Stupanj \v{z}elatinizacije, \v{s}krob, zrno kukuruza, su\v{s}enje}, journal = {Krmiva - \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {49}, number = {6}, issn = {0023-4850}, title = {Utjecaj temperature su\v{s}enja na stupanj \v{z}elatinizacije \v{s}kroba}, keyword = {Stupanj \v{z}elatinizacije, \v{s}krob, zrno kukuruza, su\v{s}enje} }
@article{article, author = {Vo\'{c}a, Neven and Kri\v{c}ka, Tajana and Janu\v{s}i\'{c}, Vanja and Matin, Ana and \'{C}uri\'{c}, Du\v{s}ka}, year = {2007}, pages = {309-316}, keywords = {Gelatinization, starch, corn kernel, drying}, journal = {Krmiva - \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {49}, number = {6}, issn = {0023-4850}, title = {Influence of drying temperature on starch gelatinization in corn kernel}, keyword = {Gelatinization, starch, corn kernel, drying} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font