Pregled bibliografske jedinice broj: 332280
Utjecaj teksture na prihvatljivost žitnih pahuljica kod predškolske djece i osoba treće životne dobi
Utjecaj teksture na prihvatljivost žitnih pahuljica kod predškolske djece i osoba treće životne dobi, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 332280 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj teksture na prihvatljivost žitnih pahuljica kod predškolske djece i osoba treće životne dobi
(Influence of texture on acceptability of cereal flakes at preschool children and people of third life age)
Autori
Ivanković, Sandra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
13.12
Godina
2007
Stranica
41
Mentor
Perl Pirički, Antonija
Ključne riječi
žitarice za doručak; prihvatljivost; tekstura; djeca predškolske dobi; osobe treće životne dobi
(breakfast cereals; acceptability; texture; preschool children; people of third life age)
Sažetak
Pravilna prehrana ključni je dio zdravlja i provođenja zdravog režima života, a ˝žitarice za doručak˝ upravo to omogućuju sa svim svojim nutritivnim vrijednostima. Kod nas se počinju sve više upotrebljavati kao obrok kod svih populacija (djece, mladih, odraslih i starih). Iako su odličan odabir za početak dana, mogu se koristiti i kao obrok u bilo koje doba dana. Svrha ovog rada bila je ispitati utjecaj teksture na prihvatljivost kukuruznih pahuljica i muslija kod dvije dobne skupine, djece predškolske dobi i osoba treće životne dobi. Ispitivanje je provedeno na 152 predškolske djece u dječijem vrtiću ˝Sunčica˝ u Osijeku te na 151 osobi treće životne dobi u ˝Domu za starije i nemoćne osobe˝ u Slavonskom Brodu. Ispitanicima su ponuđeni uzorci, kukuruzne pahuljice i musliji od jagode i čokolade u hrskavoj i kašastoj teksturi. Hedonističkom skalom od 1 (naročito visoko nepoželjan) do 7 (naročito visoko poželjan) ispitanici obje populacije ocjenjivali su prihvatljivost obje teksture. Rezultati su pokazali da su djeca predškolskog uzrasta sklonija ovakvoj vrsti hrane te znatiželjnija kada su u pitanju razni okusi, osobito kada se radi o čokoladi, jer su i najbolje prihvatili kukuruzne pahuljice sa okusom čokolade i u kašastoj i u hrskavoj teksturi. Osobe treće životne dobi više preferiraju kašastu teksturu što je i očekivano, zbog problema sa gutanjem i zubima. Oni pak više preferiraju musli od jagode i čokolade u istoj, kašastoj teksturi i u usporedbi sa djecom, manje su zainteresirani te teže prihvaćaju nove okuse i promjene u prehrambenim navikama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Antonija Perl Pirički
(mentor)