Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 332129

Poređenje rasta probiotskih bakterija u mleku različitog porekla


Božanić, Rajka
Poređenje rasta probiotskih bakterija u mleku različitog porekla // Savremena poljoprivreda ; posebno izdanje ; radovi saopšteni na IV simpozijumu "Mleko i proizvodi od mleka - kvalitet sirovog mleka" / Krajnović, Milan (ur.).
Novi Sad, 2007. str. 69-74 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 332129 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Poređenje rasta probiotskih bakterija u mleku različitog porekla
(Growth of probiotic bacteria in different milk types)

Autori
Božanić, Rajka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Savremena poljoprivreda ; posebno izdanje ; radovi saopšteni na IV simpozijumu "Mleko i proizvodi od mleka - kvalitet sirovog mleka" / Krajnović, Milan - Novi Sad, 2007, 69-74

Skup
4. Simpozijum Mleko i proizvodi od mleka - kvalitet sirovog mleka

Mjesto i datum
Kladovo, Srbija, 09.05.2007. - 13.05.2007

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
mleko: kravlje; kozje; sojino; fermentacija; bifidobakterije; laktobacili
(cow's; goat's; soymilk; fermentation; bifidobacteria; lactobacili)

Sažetak
U radu je ispitivan rast probiotskih bakterija Lactobacillus acidophillus La5 i Bifidobacterium lactis Bb12 u komercijalnom kravljem, kozjem i sojinom mleku. Fermentacija je obavljena na 37 C do približno pH-vrednosti 4, 6. Bifidobakterije su najbolje rasle u sojinom mlijeku gde je fermentacija bila dvostruko kraća nego u kozjem i kravljem mleku. S druge strane, laktobacili su mnogo bolje rasli u kravljem, a najbolje u kozjem mleku, dok je njihov broj u sojinom mleku na kraju fermentacije ostao na nivou inokulacije.

Izvorni jezik
Srp

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Rajka Božanić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Božanić, Rajka
Poređenje rasta probiotskih bakterija u mleku različitog porekla // Savremena poljoprivreda ; posebno izdanje ; radovi saopšteni na IV simpozijumu "Mleko i proizvodi od mleka - kvalitet sirovog mleka" / Krajnović, Milan (ur.).
Novi Sad, 2007. str. 69-74 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Božanić, R. (2007) Poređenje rasta probiotskih bakterija u mleku različitog porekla. U: Krajnović, M. (ur.)Savremena poljoprivreda ; posebno izdanje ; radovi saopšteni na IV simpozijumu "Mleko i proizvodi od mleka - kvalitet sirovog mleka".
@article{article, author = {Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka}, editor = {Krajnovi\'{c}, M.}, year = {2007}, pages = {69-74}, keywords = {mleko: kravlje, kozje, sojino, fermentacija, bifidobakterije, laktobacili}, title = {Pore\djenje rasta probiotskih bakterija u mleku razli\v{c}itog porekla}, keyword = {mleko: kravlje, kozje, sojino, fermentacija, bifidobakterije, laktobacili}, publisherplace = {Kladovo, Srbija} }
@article{article, author = {Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka}, editor = {Krajnovi\'{c}, M.}, year = {2007}, pages = {69-74}, keywords = {cow's, goat's, soymilk, fermentation, bifidobacteria, lactobacili}, title = {Growth of probiotic bacteria in different milk types}, keyword = {cow's, goat's, soymilk, fermentation, bifidobacteria, lactobacili}, publisherplace = {Kladovo, Srbija} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font