Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 332109

Utjecaj primjene ultrazvuka na fizikalna i funkcionalna svojstva proteina sirutke


Maričak, Tena
Utjecaj primjene ultrazvuka na fizikalna i funkcionalna svojstva proteina sirutke, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 332109 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj primjene ultrazvuka na fizikalna i funkcionalna svojstva proteina sirutke
(Effect of ultrasaund treatment on physical and functional properties of whey proteins)

Autori
Maričak, Tena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
Podatak o recenziji nije dostupan

Godina
2007

Stranica
49

Mentor
Herceg, Zoran

Ključne riječi
fizikalno-kemijska svojstva; proteini sirutke; ultrazvuk
(physicochemical properties; ultrasound treatment; whey proteins)

Sažetak
Cilj ovog rada je uočiti utjecaj ultrazvuka na proteine sirutke kako bi se poboljšala njihova funkcionalna svojstva. Utjecaj ultrazvuka na fizikalno-kemijska i funkcionalna svojstva proučavao se preko mjerenja temperature, pH, svojstva pjenjenja i emulgiranja. Upotrijebljen je ultrazvuk niskog intenziteta (500 kHz) i visokog intenziteta (20 kHz sondom i 40 kHz u kupelji). 10 % modelne suspenzije izolata proteina sirutke i koncentrata proteina sirutke tretirani su ultrazvučnom sondom (20 kHz na 15 i 30 minuta) i ultrazvučnom kupelji (40 kHz i 500kHz na 15 i 30 minuta). Vrijednosti temperature povećale su se kod svih tretiranja modelnih suspenzija, a najviše kod tretiranja ultrazvučnom sondom visokog intenziteta (20 kHz). pH vrijednosti nisu se znatno promijenile. Koristeći sondu (20 kHz), ultrazvuk je utjecao na funkcionalna svojstva proteina sirutke, kao što su svojstvo pjenjenja i stvaranja emulzije. Koristeći ultrazvuk frekvencije 40 kHz imao je manji učinak na svojstva proteina, a bolji rezultati postignuti su tretmanom od 15 minuta nego tretmanom od 30 minuta. Tretman ultrazvučnom kupelji sa frekvencijom od 500 kHz nije imao utjecaja na svojstva emulgiranja i pjenjenja u modelu otopine proteina sirutke.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
124/07



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zoran Herceg (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Maričak, Tena
Utjecaj primjene ultrazvuka na fizikalna i funkcionalna svojstva proteina sirutke, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Maričak, T. (2007) 'Utjecaj primjene ultrazvuka na fizikalna i funkcionalna svojstva proteina sirutke', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mari\v{c}ak, Tena}, year = {2007}, pages = {49}, keywords = {fizikalno-kemijska svojstva, proteini sirutke, ultrazvuk}, title = {Utjecaj primjene ultrazvuka na fizikalna i funkcionalna svojstva proteina sirutke}, keyword = {fizikalno-kemijska svojstva, proteini sirutke, ultrazvuk}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mari\v{c}ak, Tena}, year = {2007}, pages = {49}, keywords = {physicochemical properties, ultrasound treatment, whey proteins}, title = {Effect of ultrasaund treatment on physical and functional properties of whey proteins}, keyword = {physicochemical properties, ultrasound treatment, whey proteins}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font