Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 332104

Utjecaj dodatka maltodekstrina i ksantana na funkcionalna svojstva žumanjka jajeta


Gavranović, Mirjana
Utjecaj dodatka maltodekstrina i ksantana na funkcionalna svojstva žumanjka jajeta, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 332104 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka maltodekstrina i ksantana na funkcionalna svojstva žumanjka jajeta
(Effect of maltodextrin and xhantan gum on functional properties of egg yolk)

Autori
Gavranović, Mirjana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.11

Godina
2007

Stranica
61

Mentor
Lelas, Vesna

Ključne riječi
hidrokoloidi; ksantan; maltodekstrin; viskoznost; žumanjak
(egg yolk; hydrocolloids; maltodextrin; viscosity; xhantan gum)

Sažetak
Poznavanje reoloških svojstava namirnica nužno je za pravilno vođenje tehnoloških procesa i određivanje osnovnih značajki proizvoda. Svrha ovoga rada bila je odrediti reološke i emulgirajuće karakteristike svježeg tekućeg žumanjka i žumanjka u prahu, bez i sa dodatkom hidrokoloida (ksantan gume i maltodekstrina). Rekonstituirani žumanjak u prahu pokazao je veću viskoznost od svježeg tekućeg žumanjka dok je najveće povećanje u njegovoj viskoznosti uzrokovao dodatak ksantana u količini od 0, 5%. Svježi tekući žumanjak je pokazao bolja emulgirajuća svojstva od rekonstituiranog žumanjka u prahu. Maltodekstrin u količini od 5% uzrokovao je najveće povećanje emulgirajućih svojstava rekonstituiranog žumanjka u prahu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
119/07



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vesna Lelas (mentor)

Avatar Url Željka Gavranović (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gavranović, Mirjana
Utjecaj dodatka maltodekstrina i ksantana na funkcionalna svojstva žumanjka jajeta, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Gavranović, M. (2007) 'Utjecaj dodatka maltodekstrina i ksantana na funkcionalna svojstva žumanjka jajeta', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Gavranovi\'{c}, Mirjana}, year = {2007}, pages = {61}, keywords = {hidrokoloidi, ksantan, maltodekstrin, viskoznost, \v{z}umanjak}, title = {Utjecaj dodatka maltodekstrina i ksantana na funkcionalna svojstva \v{z}umanjka jajeta}, keyword = {hidrokoloidi, ksantan, maltodekstrin, viskoznost, \v{z}umanjak}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Gavranovi\'{c}, Mirjana}, year = {2007}, pages = {61}, keywords = {egg yolk, hydrocolloids, maltodextrin, viscosity, xhantan gum}, title = {Effect of maltodextrin and xhantan gum on functional properties of egg yolk}, keyword = {egg yolk, hydrocolloids, maltodextrin, viscosity, xhantan gum}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font