Pregled bibliografske jedinice broj: 332092
Razvoj procesa osmodehidratacije jabuka
Razvoj procesa osmodehidratacije jabuka, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 332092 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razvoj procesa osmodehidratacije jabuka
(Development in osmo-dehydration process of apples)
Autori
Gracić, Lidija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.12
Godina
2007
Stranica
68
Mentor
Lelas, Vesna
Ključne riječi
jabuka; osmotska dehidratacija; sušenje; ultrazvuk
(apple; drying; osmotic dehydration; ultrasound;)
Sažetak
Svrha ovog istraživanja bila je razviti proces kojim će se dobiti sušene ploške jabuka odgovarajućih nutritivnih i poželjnih senzorskih svojstava. Ispitivanja su provedena tretiranjem ploški jabuka u različitim otopinama (0, 5%-tnoj otopini limunske kiseline ; 40%-tnoj otopini saharoze sa dodatkom 0, 5% limunske i 0, 5% askorbinske kiseline ; vodi) djelovanjem ultrazvuka pri 25°C i blanširanjem pri 80°C. Jabuke su zatim sušene u komornoj sušnici pri 75°C do konstantne mase. Svježim i sušenim jabukama određen je udio suhe tvari, udio prirodnog i ukupnog inverta, udio ukupnih fenola, neflavonoida i flavonoida. Prihvatljivost osušenih jabuka određena je senzorskim i instrumentalnim analizama (boja, tekstura). Najbolja nutritivna i senzorska svojstva pokazale su ploške jabuke tretirane ultrazvukom u 40%-tnoj otopini saharoze sa dodatkom 0, 5% limunske kiseline i 0, 5% askorbinske kiseline pri temperaturi 25°C.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
134/07
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Vesna Lelas
(mentor)