Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 332092

Razvoj procesa osmodehidratacije jabuka


Gracić, Lidija
Razvoj procesa osmodehidratacije jabuka, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 332092 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Razvoj procesa osmodehidratacije jabuka
(Development in osmo-dehydration process of apples)

Autori
Gracić, Lidija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.12

Godina
2007

Stranica
68

Mentor
Lelas, Vesna

Ključne riječi
jabuka; osmotska dehidratacija; sušenje; ultrazvuk
(apple; drying; osmotic dehydration; ultrasound;)

Sažetak
Svrha ovog istraživanja bila je razviti proces kojim će se dobiti sušene ploške jabuka odgovarajućih nutritivnih i poželjnih senzorskih svojstava. Ispitivanja su provedena tretiranjem ploški jabuka u različitim otopinama (0, 5%-tnoj otopini limunske kiseline ; 40%-tnoj otopini saharoze sa dodatkom 0, 5% limunske i 0, 5% askorbinske kiseline ; vodi) djelovanjem ultrazvuka pri 25°C i blanširanjem pri 80°C. Jabuke su zatim sušene u komornoj sušnici pri 75°C do konstantne mase. Svježim i sušenim jabukama određen je udio suhe tvari, udio prirodnog i ukupnog inverta, udio ukupnih fenola, neflavonoida i flavonoida. Prihvatljivost osušenih jabuka određena je senzorskim i instrumentalnim analizama (boja, tekstura). Najbolja nutritivna i senzorska svojstva pokazale su ploške jabuke tretirane ultrazvukom u 40%-tnoj otopini saharoze sa dodatkom 0, 5% limunske kiseline i 0, 5% askorbinske kiseline pri temperaturi 25°C.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
134/07



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vesna Lelas (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gracić, Lidija
Razvoj procesa osmodehidratacije jabuka, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Gracić, L. (2007) 'Razvoj procesa osmodehidratacije jabuka', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Graci\'{c}, Lidija}, year = {2007}, pages = {68}, keywords = {jabuka, osmotska dehidratacija, su\v{s}enje, ultrazvuk}, title = {Razvoj procesa osmodehidratacije jabuka}, keyword = {jabuka, osmotska dehidratacija, su\v{s}enje, ultrazvuk}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Graci\'{c}, Lidija}, year = {2007}, pages = {68}, keywords = {apple, drying, osmotic dehydration, ultrasound, }, title = {Development in osmo-dehydration process of apples}, keyword = {apple, drying, osmotic dehydration, ultrasound, }, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font