Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 332090

Utjecaj laktuloze na fermentaciju sirutke bakterijskim kulturama Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12


Novaković, Stanislava
Utjecaj laktuloze na fermentaciju sirutke bakterijskim kulturama Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 332090 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj laktuloze na fermentaciju sirutke bakterijskim kulturama Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12
(Influence of lactulose on the fermentation of whey with bacterial cultureas Lactobacillus acidophilus La-5 and Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12)

Autori
Novaković, Stanislava

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.03

Godina
2008

Stranica
40

Mentor
Božanić, Rajka

Ključne riječi
Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12; fermentacija; Lactobacillus acidophilus La-5; laktuloza; sirutka
(Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12; fermentation; Lactobacillus acidophilus La-5; lactulose; whey)

Sažetak
Uzimajući u obzir vrijednost sirutke kao namirnice, cilj ovog rada bio je odrediti utjecaj dodatka probiotičkog supstrata laktuloze na rast probiotičkih bakterija (Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12) u rekonstituiranoj slatkoj sirutki. Fermentacija je provedena pri temperaturi 37C, sa dodatkom (0, 5% i 1%) i bez dodatka laktuloze. TIjekom fermentacije praćena je pH-vrijednost, titracijska kiselost i broj živih stanica bakterija. Fermentacija sirutke sa Bifidobacterium lactis Bb12 bila je oko 1, 7 sati kraća (oko 11 sati) u odnosu na fermentaciju s Lactobacillus acidophilus La5 ( oko 13 sati). Dodatak laktuloze u sirutku produljio je trajanje fermentacije kod oba bakterijska soja, a nije utjecao na porast broja bakterija na kraju fermentacije. Porast broja živih bakterijskih stanica soja Lactobacillus acidophilus La5 u sirutki tijekom fermentacije bio je bolji (razlika log CFU/mL=1, 25) u odnosu na Bifidobacterium lactis Bb12 (razlika log CFU/mL=0, 27), bez obzira na dodatak laktuloze.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Rajka Božanić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Novaković, Stanislava
Utjecaj laktuloze na fermentaciju sirutke bakterijskim kulturama Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Novaković, S. (2008) 'Utjecaj laktuloze na fermentaciju sirutke bakterijskim kulturama Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Novakovi\'{c}, Stanislava}, year = {2008}, pages = {40}, keywords = {Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12, fermentacija, Lactobacillus acidophilus La-5, laktuloza, sirutka}, title = {Utjecaj laktuloze na fermentaciju sirutke bakterijskim kulturama Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12}, keyword = {Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12, fermentacija, Lactobacillus acidophilus La-5, laktuloza, sirutka}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Novakovi\'{c}, Stanislava}, year = {2008}, pages = {40}, keywords = {Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12, fermentation, Lactobacillus acidophilus La-5, lactulose, whey}, title = {Influence of lactulose on the fermentation of whey with bacterial cultureas Lactobacillus acidophilus La-5 and Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12}, keyword = {Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12, fermentation, Lactobacillus acidophilus La-5, lactulose, whey}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font