Pregled bibliografske jedinice broj: 332090
Utjecaj laktuloze na fermentaciju sirutke bakterijskim kulturama Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12
Utjecaj laktuloze na fermentaciju sirutke bakterijskim kulturama Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 332090 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj laktuloze na fermentaciju sirutke bakterijskim kulturama Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12
(Influence of lactulose on the fermentation of whey with bacterial cultureas Lactobacillus acidophilus La-5 and Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12)
Autori
Novaković, Stanislava
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.03
Godina
2008
Stranica
40
Mentor
Božanić, Rajka
Ključne riječi
Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12; fermentacija; Lactobacillus acidophilus La-5; laktuloza; sirutka
(Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12; fermentation; Lactobacillus acidophilus La-5; lactulose; whey)
Sažetak
Uzimajući u obzir vrijednost sirutke kao namirnice, cilj ovog rada bio je odrediti utjecaj dodatka probiotičkog supstrata laktuloze na rast probiotičkih bakterija (Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12) u rekonstituiranoj slatkoj sirutki. Fermentacija je provedena pri temperaturi 37C, sa dodatkom (0, 5% i 1%) i bez dodatka laktuloze. TIjekom fermentacije praćena je pH-vrijednost, titracijska kiselost i broj živih stanica bakterija. Fermentacija sirutke sa Bifidobacterium lactis Bb12 bila je oko 1, 7 sati kraća (oko 11 sati) u odnosu na fermentaciju s Lactobacillus acidophilus La5 ( oko 13 sati). Dodatak laktuloze u sirutku produljio je trajanje fermentacije kod oba bakterijska soja, a nije utjecao na porast broja bakterija na kraju fermentacije. Porast broja živih bakterijskih stanica soja Lactobacillus acidophilus La5 u sirutki tijekom fermentacije bio je bolji (razlika log CFU/mL=1, 25) u odnosu na Bifidobacterium lactis Bb12 (razlika log CFU/mL=0, 27), bez obzira na dodatak laktuloze.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Rajka Božanić
(mentor)