Pregled bibliografske jedinice broj: 332021
Molekularni mehanizmi starenja zrna žitarica
Molekularni mehanizmi starenja zrna žitarica // Društvo kemičara i tehnologa
Osijek, Hrvatska, 2008. (pozvano predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 332021 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Molekularni mehanizmi starenja zrna žitarica
(Molecular mechanisms of cereal seed ageing)
Autori
Strelec, Ivica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, znanstveni
Skup
Društvo kemičara i tehnologa
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 14.02.2008
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
starenje; žitarice; neenzimska glikozilacija; oksidoreduktaze; peptidaze
(ageing; cereal; non-enzymatic glycosylation; oxidoreductases; peptidases)
Sažetak
Starenje zrna žitarica je prirodan, vremenski ovisan proces koji započinje žetvom te traje tijekom skladištenja zrna, za vrijeme kojeg se u zrnu sporo odvijaju kemijske reakcije nastanka slobodnih radikala, oksidacije, neenzimske glikozilacije i Maillardovih reakcija. Brzina ovih reakcija uvjetovana je s dva osnovna čimbenika: vlažnošću i temperaturom, a što su one više i brzina reakcija je veća. Istraživanje molekularnih promjena koje se dešavaju u zrnu pšenica tijekom 360 dana starenja pri četiri različita uvjeta temperature i relativne vlažnosti zraka, pokazalo je da se starenje zrna žitarica odvija dvoma različitim molekularnim mehanizmima: (1) mehanizmom starenja pri nižim, te (b) mehanizmom starenja pri višim temperaturama čuvanja zrna. Cilj je ovog predavanja prikazati postojeća saznanja o molekularnim mehanizmima starenja zrna žitarica s naglaskom na uočene razlike u odvijanu mehanizama pri višim i nižim temperaturama čuvanja zrna, kao i pretpostavljenim razlikama u odvijanju kemijskih reakcija, te istodobno ukazati na smjernice za usporavanje procesa starenja zrna žitarica.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Drvna tehnologija, Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0334 - Sinergističke smjese u antifungalnoj i antimikotoksigenoj zaštiti hrane (Klapec, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Ivica Strelec
(autor)