Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 332021

Molekularni mehanizmi starenja zrna žitarica


Strelec, Ivica
Molekularni mehanizmi starenja zrna žitarica // Društvo kemičara i tehnologa
Osijek, Hrvatska, 2008. (pozvano predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 332021 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Molekularni mehanizmi starenja zrna žitarica
(Molecular mechanisms of cereal seed ageing)

Autori
Strelec, Ivica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, znanstveni

Skup
Društvo kemičara i tehnologa

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 14.02.2008

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
starenje; žitarice; neenzimska glikozilacija; oksidoreduktaze; peptidaze
(ageing; cereal; non-enzymatic glycosylation; oxidoreductases; peptidases)

Sažetak
Starenje zrna žitarica je prirodan, vremenski ovisan proces koji započinje žetvom te traje tijekom skladištenja zrna, za vrijeme kojeg se u zrnu sporo odvijaju kemijske reakcije nastanka slobodnih radikala, oksidacije, neenzimske glikozilacije i Maillardovih reakcija. Brzina ovih reakcija uvjetovana je s dva osnovna čimbenika: vlažnošću i temperaturom, a što su one više i brzina reakcija je veća. Istraživanje molekularnih promjena koje se dešavaju u zrnu pšenica tijekom 360 dana starenja pri četiri različita uvjeta temperature i relativne vlažnosti zraka, pokazalo je da se starenje zrna žitarica odvija dvoma različitim molekularnim mehanizmima: (1) mehanizmom starenja pri nižim, te (b) mehanizmom starenja pri višim temperaturama čuvanja zrna. Cilj je ovog predavanja prikazati postojeća saznanja o molekularnim mehanizmima starenja zrna žitarica s naglaskom na uočene razlike u odvijanu mehanizama pri višim i nižim temperaturama čuvanja zrna, kao i pretpostavljenim razlikama u odvijanju kemijskih reakcija, te istodobno ukazati na smjernice za usporavanje procesa starenja zrna žitarica.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Drvna tehnologija, Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0334 - Sinergističke smjese u antifungalnoj i antimikotoksigenoj zaštiti hrane (Klapec, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ivica Strelec (autor)

Citiraj ovu publikaciju:

Strelec, Ivica
Molekularni mehanizmi starenja zrna žitarica // Društvo kemičara i tehnologa
Osijek, Hrvatska, 2008. (pozvano predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, znanstveni)
Strelec, I. (2008) Molekularni mehanizmi starenja zrna žitarica. U: Društvo kemičara i tehnologa.
@article{article, author = {Strelec, Ivica}, year = {2008}, keywords = {starenje, \v{z}itarice, neenzimska glikozilacija, oksidoreduktaze, peptidaze}, title = {Molekularni mehanizmi starenja zrna \v{z}itarica}, keyword = {starenje, \v{z}itarice, neenzimska glikozilacija, oksidoreduktaze, peptidaze}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Strelec, Ivica}, year = {2008}, keywords = {ageing, cereal, non-enzymatic glycosylation, oxidoreductases, peptidases}, title = {Molecular mechanisms of cereal seed ageing}, keyword = {ageing, cereal, non-enzymatic glycosylation, oxidoreductases, peptidases}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font