Pregled bibliografske jedinice broj: 332000
Utjecaj dodatka glukoze na fermentaciju sojinog mlijeka mješovitom jogurtnom kulturom uz bifidobakterije
Utjecaj dodatka glukoze na fermentaciju sojinog mlijeka mješovitom jogurtnom kulturom uz bifidobakterije, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 332000 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka glukoze na fermentaciju sojinog mlijeka mješovitom jogurtnom kulturom uz bifidobakterije
(Influence of glucose addition on the fermentation of soymilk with mixed yoghurt culture along with bifidobacteria)
Autori
Kovačić, Arijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.07
Godina
2007
Stranica
46
Mentor
Božanić, Rajka
Ključne riječi
Bifidobacterium lactis Bb12; fermentacija; Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus; sojino mlijeko; Streptococcus thermophilus
(Bifidobacterium lactis Bb12; fermentation; Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus; soymilk; Streptococcus thermophilus)
Sažetak
Sojino mlijeko fermentirano je mješovitom jogurtnom kulturom uz bifidobakterije (Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus i Streptococcus thermophilus uz Bifidobacterium lactis Bb12). Fermentacija je provedena pri 42°C s (2% i 5%) i bez dodatka glukoze. Praćena je promjena kiselosti i promjena broja živih bakterijskih stanica tijekom fermentacije i čuvanja uzorka u hladnjaku pri temperaturi od 4 do 7°C tijekom 28 dana. Dodatak 2 ili 5% glukoze skratio je vrijeme fermentacije za oko 15 minuta, u odnosu na kontrolni uzorak (4 sata i 10 minuta), ali nije značajno utjecao na broj živih stanica pojedinih bakterijskih sojeva u fermentiranom sojinom mlijeku. Tijekom fermentacije najbolje su rasli streptokoki (oko 10 na 8 st/mL), a najslabije laktobacili (oko 10 na 6-10 na 7 st/mL). Dodatak glukoze nije utjecao na izgled i konzistenciju fermentiranog sojinog mlijeka. Tijekom 28 dana čuvanja proizvod je bio stabilan.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Rajka Božanić
(mentor)