Pregled bibliografske jedinice broj: 331995
Preživljavanje bakterijskih sojeva ABT-5 kulture tijekom čuvanja fermentiranog sojinog mlijeka
Preživljavanje bakterijskih sojeva ABT-5 kulture tijekom čuvanja fermentiranog sojinog mlijeka, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 331995 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Preživljavanje bakterijskih sojeva ABT-5 kulture tijekom čuvanja fermentiranog sojinog mlijeka
(The survival of bacterial strains ABT-5 culture during the storage of fermented soymilk)
Autori
Mahovlić, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
05.03
Godina
2007
Stranica
43
Mentor
Božanić, Rajka
Ključne riječi
Bifidobacterium sp.; Lactobacillus acidophilus; preživljavanje; sojino mlijeko; Streptococcus thermophilus
(Bifidobacterium sp.; Lactobacillus acidophilus; soymilk; Streptococcus thermophilus; survival)
Sažetak
Sojino mlijeko fermentirano je pri dvije različite temperature mješovitom ABT-5 kulturom (Streptococcus thermophilus, Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium sp.). Praćena je promjena kiselosti tijekom fermentacije i promjena broja živih bakterijskih stanica tijekom čuvanja uzorka u trajanju 28 dana pri temperaturi 4°C. Tijekom 28 dana čuvanja uzoraka streptokoki su preživljavali u najvećem broju, bez obzira na temperaturu fermentacije. Broj bifidobakterija je u oba uzorka bio veći od 10 na 6 živih stanica/mL, a bolji rast i preživljavanje su primijećeni kod uzorka fermentiranog pri temperaturi 41°C. Laktobacili su najlošije preživljavali. U uzorcima fermentiranim pri temperaturi 37°C njihov broj je bio veći od 10 na 6 živih stanica/mL do 21 dana čuvanja, za razliku od uzoraka fermentiranih pri temperaturi 41°C gdje je 21 dan preživljavanja broj laktobacila iznosio svega 10 na 4 živih stanica/mL.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Rajka Božanić
(mentor)