Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 331995

Preživljavanje bakterijskih sojeva ABT-5 kulture tijekom čuvanja fermentiranog sojinog mlijeka


Mahovlić, Nikolina
Preživljavanje bakterijskih sojeva ABT-5 kulture tijekom čuvanja fermentiranog sojinog mlijeka, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 331995 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Preživljavanje bakterijskih sojeva ABT-5 kulture tijekom čuvanja fermentiranog sojinog mlijeka
(The survival of bacterial strains ABT-5 culture during the storage of fermented soymilk)

Autori
Mahovlić, Nikolina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
05.03

Godina
2007

Stranica
43

Mentor
Božanić, Rajka

Ključne riječi
Bifidobacterium sp.; Lactobacillus acidophilus; preživljavanje; sojino mlijeko; Streptococcus thermophilus
(Bifidobacterium sp.; Lactobacillus acidophilus; soymilk; Streptococcus thermophilus; survival)

Sažetak
Sojino mlijeko fermentirano je pri dvije različite temperature mješovitom ABT-5 kulturom (Streptococcus thermophilus, Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium sp.). Praćena je promjena kiselosti tijekom fermentacije i promjena broja živih bakterijskih stanica tijekom čuvanja uzorka u trajanju 28 dana pri temperaturi 4°C. Tijekom 28 dana čuvanja uzoraka streptokoki su preživljavali u najvećem broju, bez obzira na temperaturu fermentacije. Broj bifidobakterija je u oba uzorka bio veći od 10 na 6 živih stanica/mL, a bolji rast i preživljavanje su primijećeni kod uzorka fermentiranog pri temperaturi 41°C. Laktobacili su najlošije preživljavali. U uzorcima fermentiranim pri temperaturi 37°C njihov broj je bio veći od 10 na 6 živih stanica/mL do 21 dana čuvanja, za razliku od uzoraka fermentiranih pri temperaturi 41°C gdje je 21 dan preživljavanja broj laktobacila iznosio svega 10 na 4 živih stanica/mL.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Rajka Božanić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mahovlić, Nikolina
Preživljavanje bakterijskih sojeva ABT-5 kulture tijekom čuvanja fermentiranog sojinog mlijeka, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Mahovlić, N. (2007) 'Preživljavanje bakterijskih sojeva ABT-5 kulture tijekom čuvanja fermentiranog sojinog mlijeka', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mahovli\'{c}, Nikolina}, year = {2007}, pages = {43}, keywords = {Bifidobacterium sp., Lactobacillus acidophilus, pre\v{z}ivljavanje, sojino mlijeko, Streptococcus thermophilus}, title = {Pre\v{z}ivljavanje bakterijskih sojeva ABT-5 kulture tijekom \v{c}uvanja fermentiranog sojinog mlijeka}, keyword = {Bifidobacterium sp., Lactobacillus acidophilus, pre\v{z}ivljavanje, sojino mlijeko, Streptococcus thermophilus}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mahovli\'{c}, Nikolina}, year = {2007}, pages = {43}, keywords = {Bifidobacterium sp., Lactobacillus acidophilus, soymilk, Streptococcus thermophilus, survival}, title = {The survival of bacterial strains ABT-5 culture during the storage of fermented soymilk}, keyword = {Bifidobacterium sp., Lactobacillus acidophilus, soymilk, Streptococcus thermophilus, survival}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font