Pregled bibliografske jedinice broj: 331950
Utjecaj djelovanja ultrazvuka niskog intenziteta na funkcionalna svojstva izolata proteina sirutke
Utjecaj djelovanja ultrazvuka niskog intenziteta na funkcionalna svojstva izolata proteina sirutke, 2007., diplomski rad, Prehrambeno- biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 331950 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj djelovanja ultrazvuka niskog intenziteta na funkcionalna svojstva izolata proteina sirutke
(Effect of low-intensity ultrasound treatment on functional properties of whey proteins isolate)
Autori
Koljnrekaj, Mateja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno- biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.12
Godina
2007
Stranica
43
Mentor
Herceg, Zoran
Ključne riječi
funkcionalna svojstva; proteini sirutke; reološka svojstva; ultrazvuk
(functional properties; whey proteins; rheological properties; ultrasound)
Sažetak
Svrha ovog istraživanja je ispitati utjecaj ultrazvuka niskog intenziteta na proteine sirutke kako bi se poboljšala njihova funkcionalna svojstva. Utjecaj ultrazvuka na fizikalno- kemijska i funkcionalna svojstva proučavao se preko mjerenja temperature, svojstva pjenjenja i emulgiranja. Upotrebljen je ultrazvuk niskog inteziteta (1 W/ cm² ; ; ). 10 %-tne modelne suspenzije izolata proteina sirutke tretirane su ultrazvučnom kupelji (20 kHz, 15 i 30 minuta). Vrijednosti temperature povećale su se kod svih tretiranja modelnih suspenzija. Ultrazvuk je utjecao na funkcionalna svojstva proteina sirutke, kao što su svojstvo pjenjenja i stvaranja emulzije. Koristeći ultrazvuk frekvencije 20 kHz postignuti su bolji rezultati djelovanjem od 15 minuta nego djelovanjem od 30 minuta. Na reološka svojstva hrane utječu temperatura, procesni parametri, kemijski sastav, te posebno udio i vrsta suhe tvari. Ispitivan je utjecaj izolata proteina sirutke na reološka svojstva 10 %-tnih modelnih suspenzija proteina. Određivanje viskoznosti ispitivanih modelnih sustava provedena su na rotacionom reometru Rheometric Scientific RM- 180. Reološka svojstva ispitivanih suspenzija proteina izražena su reološkim parametrima pomoću Ostwald de Waele- ovog zakona.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
111/07
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Zoran Herceg
(mentor)