Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 331280

Bezglutenski kruh povećane prehrambene vrijednosti


Čukelj, Nikolina
Bezglutenski kruh povećane prehrambene vrijednosti, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 331280 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Bezglutenski kruh povećane prehrambene vrijednosti
(Gluten-free bread with increased nutritional value)

Autori
Čukelj, Nikolina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
05.06

Godina
2007

Stranica
63

Mentor
Ćurić, Duška

Ključne riječi
bezglutenski kruh; celijakija; hidrokoloidi; kukuruzno i sojino brašno; rižino brašno
(celiac disease; extruded corn and soy flour; gluten-free bread; hydrocolloids; rice flour)

Sažetak
Cilj diplomskog rada bio je proizvesti kruh koji mogu konzumirati oboljeli od celijakije, a da mu okus i tekstura budu slični kruhu proizvedenom od pšeničnog brašna. Istraživanje je fokusirano na dva područja: na proizvodnju kvalitetnog bezglutenskog proizvoda, te na to da dobiveni kruh bude bogat na proteinima. U tu svrhu miješalo se rižino brašno sa ekstrudiranim kukuruznim i sojinim brašnom te promatrao utjecaj četiri različita hidrokoloida (ksantan gume, guar gume, pektina i mikrokristalne celuloze) na reologiju tijesta i kvalitetu kruha. Hidrokoloidi imaju veliku moć vezanja vode pa su korišteni kako bi međusobno povezali sve sastojke. Kombinacijom ovih bezglutenskih sastojaka dobili smo kruh visoke nutritivne vrijednosti. Najbolja svojstva pokazao je kruh proizveden od ekstrudiranog kukuruznog i sojinog brašna (u omjeru 75:25), s dodatkom 3% guar gume (na rižino brašno). Kruh napravljen prema ovoj recepturi mogu konzumirati celijakičari, ali i ostala populacija.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
49/07



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Duška Ćurić (mentor)

Avatar Url Nikolina Čukelj Mustač (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Čukelj, Nikolina
Bezglutenski kruh povećane prehrambene vrijednosti, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Čukelj, N. (2007) 'Bezglutenski kruh povećane prehrambene vrijednosti', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}ukelj, Nikolina}, year = {2007}, pages = {63}, keywords = {bezglutenski kruh, celijakija, hidrokoloidi, kukuruzno i sojino bra\v{s}no, ri\v{z}ino bra\v{s}no}, title = {Bezglutenski kruh pove\'{c}ane prehrambene vrijednosti}, keyword = {bezglutenski kruh, celijakija, hidrokoloidi, kukuruzno i sojino bra\v{s}no, ri\v{z}ino bra\v{s}no}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}ukelj, Nikolina}, year = {2007}, pages = {63}, keywords = {celiac disease, extruded corn and soy flour, gluten-free bread, hydrocolloids, rice flour}, title = {Gluten-free bread with increased nutritional value}, keyword = {celiac disease, extruded corn and soy flour, gluten-free bread, hydrocolloids, rice flour}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font