Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 331235

Primjena spektroskopskih tehnika i kemometrijskih metoda u tehnologiji mlijeka


Matijević, Bojan; Blažić, Marijana
Primjena spektroskopskih tehnika i kemometrijskih metoda u tehnologiji mlijeka // Mljekarstvo, 58 (2008), 2; 151-169 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 331235 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena spektroskopskih tehnika i kemometrijskih metoda u tehnologiji mlijeka
(The use of spectroscopic techniques and chemometric methods in milk technology)

Autori
Matijević, Bojan ; Blažić, Marijana

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 58 (2008), 2; 151-169

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
spektroskopija ; kemometrija ; mlijeko ; mliječni proizvodi
(spectroscopy ; chemometry ; milk ; milk products)

Sažetak
Upotreba i primjena spektroskopskih tehnika u prehrambenoj industriji sve više raste, a odgovori koje daju olakšavaju rješavanje problema u proizvodnji i distribuciji hrane. Primjena spektroskopskih tehnika u mljekarstvu omogućava brzu i jeftinu kvalitativnu i kvantitativnu analizu, ali ima i važnu ulogu u opisivanju strukture i teksture mliječnih proizvoda. Kvalitativna i kvantitativna analiza pojedinih sastojaka u složenim sustavima može biti problematična zbog preklapanja spektralnih odgovora, a kao idealan put za rješenje tog problema je kemometrija, disciplina koja koristi matematičke i statističke metode, da oblikuje ili odabere optimalan mjeriteljski postupak ili eksperiment i omogući dobivanje maksimalnog broja informacija analizom dobivenih podataka. Najčešća primjena kemometrije je u analizi skupa podataka i prepoznavanju matematičkih modela. Spektroskopske tehnike u kombinaciji sa kemometrijskim metodama omogućavaju praćenje procesa i upravljanje kontrolom kvalitete.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marijana Blazic (autor)

Avatar Url Bojan Matijevic (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Matijević, Bojan; Blažić, Marijana
Primjena spektroskopskih tehnika i kemometrijskih metoda u tehnologiji mlijeka // Mljekarstvo, 58 (2008), 2; 151-169 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Matijević, B. & Blažić, M. (2008) Primjena spektroskopskih tehnika i kemometrijskih metoda u tehnologiji mlijeka. Mljekarstvo, 58 (2), 151-169.
@article{article, author = {Matijevi\'{c}, Bojan and Bla\v{z}i\'{c}, Marijana}, year = {2008}, pages = {151-169}, keywords = {spektroskopija, kemometrija, mlijeko, mlije\v{c}ni proizvodi}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {58}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {Primjena spektroskopskih tehnika i kemometrijskih metoda u tehnologiji mlijeka}, keyword = {spektroskopija, kemometrija, mlijeko, mlije\v{c}ni proizvodi} }
@article{article, author = {Matijevi\'{c}, Bojan and Bla\v{z}i\'{c}, Marijana}, year = {2008}, pages = {151-169}, keywords = {spectroscopy, chemometry, milk, milk products}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {58}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {The use of spectroscopic techniques and chemometric methods in milk technology}, keyword = {spectroscopy, chemometry, milk, milk products} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • AGRIS International
  • CA Search (Chemical Abstracts)
  • EMBiology





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font